AEX test steun richting koersdoel 361,97 punten

De Amsterdamse hoofdbeursgraadmeter deed het maandag wat rustiger aan. Nadat het recordniveau sinds eind 2008 verder werd aangescherpt, nam de AEX wat gas terug en eindigde maandag 0,15% lager op 355,34… De Amsterdamse hoofdbeursgraadmeter deed het maandag wat rustiger aan. Nadat het recordniveau sinds eind 2008 verder werd aangescherpt, nam de AEX wat gas terug en eindigde maandag 0,15% lager op 355,34 punten. Tijdens de stijging van de afgelopen weken hebben wij diverse keren onze koersdoelen opwaarts bijgesteld. Het nieuwste koersdoel bedraagt 361,97 punten. Vooralsnog biedt het koershiaat rond 345 punten steun aan de AEX-index. De AEX daalde maandag, maar veerde weer op van de zone rond 354 punten.
Op het Damrak lagen financiële waarden er relatief goed bij. De stemming werd beïnvloed door zowel de steunmaatregelen voor Griekenland, als positief nieuws van UBS. Zwitsers’ grootste bank stelde een winst in het eerste kwartaal te hebben behaald van 2,5 miljard Zwitserse frank. Aegon en SNS Reaal deden mede hierdoor gisteren goede zaken.
TomTom wist eveneens de weg naar boven te vervolgen. Dochteronderneming Tele Atlas heeft een tweejarige overeenkomst gesloten met het Italiaanse UbiEst voor de levering van digitale kaarten.
Postbank is vaker over de schreef gegaan met het verstrekken van te hoge hypotheken dan de DSB Bank. Uit onderzoek van de AFM blijkt er bij Postbank in 21% van de gevallen sprake te zijn van overcreditering. Scheringa’s DSB deed dat slechts bij 15% van de gevallen. ING ontkent overigens alles. In 2010 zal de kredietverlening van ING in Nederland waarschijnlijk achterblijven vanwege de tegenvallende hypotheekmarkt. In ruil voor de ontvangen staatssteun zou ING jaarlijks € 25 miljard aan krediet uitzetten, maar dit jaar wordt het moeilijk om dat te halen.
Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) lijkt de sterke groei van de Chinese economie de komende maanden wat te matigen. Volgens de OESO laten de indicatoren in China de eerste tekenen van een lager groeitempo zien. Ook in andere grote economieën dreigt het herstel te stagneren. Zo moet er in Frankrijk en Italië in de komende maanden waarschijnlijk rekening worden gehouden met een vertraging van de economische groei. In Japan en de Verenigde Staten wijzen de indicatoren daarentegen op een toename van de economische activiteit. In het vierde kwartaal van 2009 werd, mede dankzij de enorme stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid, een economische groei van 10,7% op jaarbasis gerealiseerd.
Maandagochtend schoot de AEX-index aanvankelijk omhoog naar opnieuw een hoogste punt sinds het najaar van 2008. De AEX toont hiermee kracht en mag zelfs nog terugvallen richting het uitbraakniveau rond 345 punten. Aldaar zou het koershiaat steun kunnen bieden aan de AEX-index. Vooralsnog herstelde de AEX zich al vanaf een hoger niveau: vanaf de 354-puntenzone sloeg de index de weg naar boven weer in. Zolang de AEX niet al te sterk terugvalt, kunnen we spreken van een succesvolle test van de recente uitbraak boven de top van januari. De afgelopen weken stelden we veelvuldig de koersdoelen voor de AEX opwaarts bij. Ons nieuwe koersdoel bedraagt thans 361,97 punten. De AEX zette maandag aanvankelijk een stap in de goede richting, maar nam vervolgens wat gas terug. Waarschijnlijk neemt de AEX-index een nieuwe aanloop voor een verdere opmars.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Aegon, SNS Reaal en TomTom.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting