AEX test steunzone rond 345-punten

De AEX ging op Koninginnedag voortvarend uit de startblokken, maar viel vervolgens weer wat terug. De AEX-index eindigde de laatste dag van april 0,7% lager op een stand van 345,91 punten. De schuldproblematiek… De AEX ging op Koninginnedag voortvarend uit de startblokken, maar viel vervolgens weer wat terug. De AEX-index eindigde de laatste dag van april 0,7% lager op een stand van 345,91 punten. De schuldproblematiek van de ‘Club MedÂ’-landen zette de verhoudingen op scherp. De PIIGS-landen Portugal, Griekenland en Spanje werden vorige week gevild en sleurden de omringende eurobeurzen met zich mee. Door de correctie verdween ons meest recente koersdoel van 361,97 punten verder uit het vizier. Begin vorige week wist de AEX het hoogterecord sinds het najaar van 2008 evenwel verder aan te scherpen. Het is belangrijk dat de AEX nu niet te ver terugvalt en bij voorkeur boven het uitbraakniveau rond 345 punten weet te blijven.
Royal Dutch Shell publiceerde afgelopen woensdag uitstekende resultaten. Vervolgens maakte de olie- en gasgigant bekend dat mogelijk ook voor de Australische kust een zogenoemd FLNG-project wordt gestart voor de verwerking van vloeibaar aardgas aan boord van speciale schepen.
De Spaanse minister van Economische zaken trachtte de gemoederen te bedaren door te verklaren dat de schuld onder controle is en dat niet om hulp hoeft te worden gevraagd. Onderhandelaars van de Europese Commissie, IMF en Griekenland legden de afgelopen dagen de laatste hand aan een hulppakket. Hiermee is een bedrag van meer dan € 110 miljard aan leningen gemoeid, de grootste reddingsoperatie in de geschiedenis, aan het noodlijdende Griekenland.
In de eurozone steeg de inflatie in april 1,5% op jaarbasis versus 1,4% in maart. Eurostat maakte bovendien bekend dat de werkloosheid in de eurozone in maart bleef steken op 10% van de beroepsbevolking.
De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal met 3,2% op jaarbasis gegroeid, terwijl er op een groei van 3,4% werd gerekend. Het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in april gedaald ten opzichte van maart. De index, die het vertrouwen van ‘Joe Sixpack’ weergeeft, daalde naar een stand van 72,2 versus 73,6 in maart.
De AEX-index had vorige week te kampen met forse tegenwind uit het zuiden en het zuidoosten. Portugal, Griekenland en Spanje kregen forse verlagingen van de kredietwaardigheid te verwerken. De AEX daalde na het bereiken van het hoogste niveau sinds het najaar van 2008, maar wist steun te vinden bij het uitbraakniveau rond 345 punten. Het is belangrijk dat de AEX boven deze steunzone weet te blijven. Het 61,8% Fibonacci retracement level biedt hierbij een natuurlijk steunniveau. Ons eerder opwaarts herziene koersdoel van 361,97 punten is door de daling wat verder uit het vizier geraakt. Zolang de AEX niet te ver terugzakt en daarbij in staat is om hogere bodems te vormen, blijft de stijgende trend sinds vorig jaar maart intact. Dalingen kunnen dan interessante instapmogelijkheden bieden of ons de kans geven om bestaande winstgevende posities verder uit te breiden.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Royal Dutch Shell.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting