AEX test stijgende steunlijn

De AEX sloot maandag 1,4% hoger op een stand van 330,46 punten. Gisteren testte de AEX de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van mei op 301,48 punten en de bodem rond 312 punten. De daling van vorige… De AEX sloot maandag 1,4% hoger op een stand van 330,46 punten. Gisteren testte de AEX de stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van mei op 301,48 punten en de bodem rond 312 punten. De daling van vorige week kan worden aangemerkt als een correctie binnen de stijgende trend sinds eind mei. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, alsmede de hogere bodem rond 312 punten vormen nog steeds positieve aanknopingspunten. Het gevaar van de vorming van een lagere top rond 343 punten is echter nog niet geweken.
Rabo Securities verlaagde het koersdoel van bodemonderzoeker Fugro met € 8 naar € 48 in reactie op de negatieve effecten van de olieramp in de Golf van Mexico. Grondstoffenhandelshuis Acomo deed gisteren daarentegen goede zaken dankzij een koopaanbeveling van SNS Securities. Acomo heeft de overname van de thee- en zadenactiviteiten van Deli onlangs afgerond, wat volgens SNS positief is voor de groeivooruitzichten de winstgevendheid. SNS verhoogde het koersdoel naar € 9.
Encore Oil heeft in de Noordzee een olieveld ontdekt dat meer dan 300 miljoen vaten olie kan bevatten. Hiermee is één van de grootste Noordzee-olievelden ontdekt van de afgelopen jaren. Het Catcher-olieveld ligt ten oosten van de Schotse kust. Volgens de Britse oliemaatschappij kan de omvang van het veld na verdere proefboringen nog een stuk groter uitvallen dan aangenomen. Encore heeft een belang van 15% in het olieveld, terwijl Premier Oil 35% bezit. Encore vond in 2001 het Buzzard-olieveld, dat een miljard ‘barrels’ (van 159 liter) bevatte.
Behalve in Nederland, is de belastingdruk van de EU-inwoners in 2008 gedaald. De belastingen en sociale premies namen af van 39,7% naar 39,3% van het bruto nationaal product (bbp). Volgens Eurostat behoren Nederlanders (niet verwonderlijk) tot de uitzonderingen. In ons land is de belastingdruk juist toegenomen. Van alle 27 EU-landen heeft Nederland het op twee na hoogste tarief voor de inkomstenbelasting. Alleen Zweden en België overtreffen het Nederlandse toptarief van 52% op de hoogste inkomens. Oostblokland Roemenië kent met 28% van het bbp de laagste belastingdruk. Ook moeten in Nederland mensen het langste doorwerken en dat wordt misschien nog langer.
Amerikaanse consumenten hebben in mei op maandbasis 0,2% meer uitgegeven. Analisten rekenden op een toename van 0,1%. Het persoonlijke inkomen van ‘Joe Sixpack’ steeg met 0,4% versus een toename van 0,5% in april. Van het inkomen werd 4% door de Amerikaanse consument gespaard.
Vorige week verloor de AEX-index opnieuw terrein, na eerder een sterk herstel te hebben ingezet. Daarbij ging de AEX op zoek naar de volgende bodem en testte hierbij de stijgende steunlijn sinds eind mei. Het ‘island reversal’-patroon dat eind mei is gevormd, is nog intact. Bovendien heeft de AEX rond 312 punten een hogere bodem geplaatst.
Zolang de AEX in staat is het proces van hogere bodems en dito toppen sinds eind mei vast te houden, kunnen we een verder herstel verwachten. Daarbij zal de AEX echter wel de recente top van juni rond 343 punten dienen te passeren. Anders is het gevaar nog niet geweken, want de correctie sinds top in april is nog steeds niet afgerond. De AEX bevindt zich momenteel in een consolidatiefase, waaruit de index dient te breken.
Zodra de AEX-trein opnieuw gaat rijden, dient u evenwel in de (juiste) wagon plaats te hebben genomen. BeursBulletin handhaaft niet voor niets een aantal winstgevende longposities in sterk presterende fondsen èn lucratieve shortposities in zwak presterende aandelen zoals diverse ‘financials’ en bouwfondsen. Wij willen de kans natuurlijk niet missen om in deze interessante markt geld te verdienen. Vroeg of laat zal de AEX weer een trenderende fase ingaan. Alleen is het de vraag wanneer. Hoe eerder u posities heeft ingenomen, hoe langer u van de rit kunt profiteren. Indien u vroegtijdig uitstapt, loopt u het risico om de vertrekkende trein te missen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een longpositie in de AEX, Acomo en een shortpositie in Fugro.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting