AEX test top van augustus

De AEX-index toont lef door de 340-puntengrens uit te dagen. Maandag sloot de AEX 1,6% hoger op een stand van 339,81 punten. Deze barrière is sinds mei reeds een aantal keren getest, waarna de AEX de… De AEX-index toont lef door de 340-puntengrens uit te dagen. Maandag sloot de AEX 1,6% hoger op een stand van 339,81 punten. Deze barrière is sinds mei reeds een aantal keren getest, waarna de AEX de afgelopen maanden terugviel. Het zou een teken van kracht zijn zodra de AEX weet af te rekenen met deze kwelgeest. Bovendien zou de index daarmee eindelijk uit de consolidatiefase van de afgelopen maanden ontsnappen. De per saldo hogere bodems die de afgelopen maanden zijn gevormd, geven aan dat kopers steeds eerder in de markt zijn gekomen. We zitten op het puntje van onze stoel om de winstgevende posities uit te breiden, zodra de AEX overtuigend deze weerstand doorbreekt.
Groot-Brittannië hoeft vooralsnog niet te vrezen voor een verlaging van de kredietwaardigheid. Moody’s rekent voor de komende jaren op een bescheiden economische groei en verwacht dat de Britten de overheidsbegroting weer op orde kan brengen. De kredietbeoordelaar ziet derhalve (nog) geen aanleiding om de ‘credit ratingÂ’ te verlagen.
Volgens het National Bureau of Economic Research (NBER) is de recessie in de VS van 2008 en 2009 officieel ten einde. Indien de economische groei opnieuw in het rood duikt, is dat in de opinie van NBER een nieuwe recessie. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau zette het herstel in juni 2009 in. Daarmee komt de duur van de recessie op 18 maanden, wat tevens de langste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog betekende.
Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in september ongewijzigd gebleven ten opzichte van de voorgaande maand. Uit cijfers van de National Association of Home Builders (NAHB) blijkt dat het sentiment onder bouwers ten aanzien van verkoopperspectieven in september uitkwam op 13. Een indexcijfer boven 50 geeft aan dat de omstandigheden volgens Amerikaanse huizenbouwers verbeteren. De zogenoemde NAHB-index heeft de stand van 50 reeds drie jaar niet meer gezien en bereikte in januari 2009 zelfs een dieptepunt van acht.
Volgens Angel Gurría bevindt het herstel van de Amerikaanse economie zich momenteel in een mindere fase. De topman van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) stelde voorts: ”We zien geen gevaar voor een dubbele dip. We zien echter ook geen herstel dat sterk genoeg is om een significante deuk in de werkloosheid te slaan.” Stimulering van de Amerikaanse economie blijft volgens de OESO-topman noodzakelijk en verwelkomde dan ook de aangekondigde verlenging van de werkloosheidsuitkeringen en de belastingvoordelen voor werkgevers als nieuw personeel wordt aangenomen.
Het ‘uur van de waarheid’ komt steeds dichterbij voor de AEX-index. De druk op de weerstandszone rond 340-punten werd de afgelopen weken steeds verder opgevoerd. Sinds mei stootte de AEX voortdurend zijn hoofd rond dit niveau. Zodra de AEX erin slaagt om overtuigend met deze kwelgeest af te rekenen, kan er een aanval op de top van dit jaar worden ingezet. Daarbij is het wel wenselijk dat tevens de kleinere fondsen in de ‘slipstream’ meestijgen. De Amsterdamse SmallCap-index blijft aanzienlijk achter bij de AEX en diens grotere broer MidCap-index. Bovendien laat de Portugese PSI20-index een zorgwekkende koersontwikkeling zien. Dichterbij huis vertrouwen beleggers Ierland niet meer: de ‘credit default swaps’ op de Ieren zijn zelfs door het dak geschoten en noteren rond een ‘all time high’.
Zolang de AEX de 340-weerstandszone niet weet te doorbreken, handhaaft BeursBulletin een aantal kansrijke shortposities in zwak presterende fondsen. Daarnaast koesteren wij sterk presterende fondsen die vroegtijdig in portefeuille zijn opgenomen. Een succesvolle doorbraak moet niet worden uitgesloten. Wij zitten derhalve op de punt van onze stoel om onze winstgevende posities uit te breiden: bij zowel een opwaartse als een neerwaartse uitbraak. Zodra de AEX-index de weerstand rond 340 punten slecht, danwel de ‘trading range’ aan de onderkant verlaat, kunnen wij de posities uitbreiden. Zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, hebben de stieren het voordeel van de twijfel. Het blijft evenwel nog steeds wachten op een overtuigende uitbraak van de AEX-index boven de augustustop.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting