AEX test uitbraakzone 345 punten

Onder aanvoering van Portugal, Griekenland en Spanje werden de PIIGS de afgelopen handelsdagen geslacht. Woensdag verliet de AEX-index hierdoor 1,3% lager het strijdtoneel op een stand van 344,55 punten…. Onder aanvoering van Portugal, Griekenland en Spanje werden de PIIGS de afgelopen handelsdagen geslacht. Woensdag verliet de AEX-index hierdoor 1,3% lager het strijdtoneel op een stand van 344,55 punten. Door de recente daling is ons meest recente koersdoel van 361,97 punten verder uit het vizier geraakt. Medio april wist de AEX het hoogterecord sinds het najaar van 2008 verder aan te scherpen, waarna de index gas terugnam. De spanning loopt verder op, nu de AEX het uitbraakniveau rond 345 punten aan het testen is. Indien de AEX erin slaagt om (spoedig) weer op te veren, zou dat van kracht getuigen. Inmiddels is het koershiaat van begin april al gesloten.
Randstad zag in maart de opbrengsten voor het eerst sinds juni 2008 weer omhoog gaan. Donderdag presenteerde het op één na grootste uitzendconcern van de wereld de kwartaalcijfers. De omzet daalde in het eerste kwartaal met 1% tot € 3,04 miljard versus een daling van 20% in het vierde kwartaal van vorig jaar. Randstad behaalde in het eerste kwartaal een nettowinst voor afschrijvingen van € 47,6 miljoen versus € 8,8 miljoen in het eerste kwartaal van vorig jaar. Volgens de uitzender zijn de vooruitzichten voor de nabije toekomst beter dan die in lange tijd zijn geweest. De Nederlandse uitzendmarkt, waar de omzet in het eerste kwartaal nog met 14% daalde, loopt evenwel nog achter op het herstel.
Royal Dutch Shell wist gisteren vriend en vijand te verbazen. Het olie- en gasconglomeraat realiseerde in het eerste kwartaal een winstgroei van 48% op jaarbasis. Dit eclatante resultaat was onder meer te danken aan hogere energieprijzen en kostenbesparingen. De winst berekend op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) bedroeg $ 4,9 miljard, terwijl er gemiddeld op een ccs-winst was gerekend van $ 4 miljard. De totale omzet kwam uit op $ 89 miljard versus $ 59,4 miljard in de eerste maanden van 2009. Bestuursvoorzitter Voser ziet echter een gemengd marktbeeld voor de korte termijn. Voser stelde: “er zijn tekenen van herstel, maar daar vertrouwen we niet op. We blijven ons richten op een hogere kasstroom, mede door nieuwe projecten en lagere kosten.”
Standard & PoorÂ’s draaide deze week overuren en verlaagde de ‘credit ratingsÂ’ van Portugal, Griekenland en vervolgens de kredietwaardigheid van Spanje. Grieks staatspapier heeft de status ‘rommel’ gekregen. De rente op tweejarige Griekse staatsleningen steeg vervolgens tot boven 20%. De Amerikaanse kredietbeoordelaar heeft de ‘langetermijnrating-ratingÂ’ van Spanje verlaagd naar AA. Daarmee werd de kredietwaardigheid van Spanje gelijkgesteld aan die van bijvoorbeeld Slovenië. De vooruitzichten kregen de status ‘negatief’. Het veenbrandje aan de Middellandse zee begint in rap tempo over te slaan op andere landen.
Het aantal Amerikaanse hypotheekaanvragen is, in de week eindigend op 23 april, met 2,9% gedaald tot 534,6. Een week eerder noteerde de index op 550,5. Volgens cijfers van de Mortgage Bankers Association nam de index voor herfinancieringen af met 8,8%. Het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken steeg daarentegen met 7,4%. De Amerikaanse centrale bank is iets optimistischer geworden over de Amerikaanse economie. De Fed verzekerde daarnaast de rente voorlopig laag te laten. 80% van de Amerikaanse bedrijven die hun cijfers hebben gerapporteerd, heeft de verwachtingen van analisten overtroffen.
De AEX-index kreeg de afgelopen dagen een paar mokerslagen te verwerken vanwege de P, de G en de S uit PIIGS: Portugal, Griekenland en Spanje. De AEX hield de afgelopen weken het uitbraakniveau rond 345 punten op veilige afstand, maar zocht deze gisteren toch nog op. De grote vraag is of de index boven deze steunzone weet te blijven. Het koershiaat rond 345 punten, dat beging april is gevormd, is inmiddels gedicht. De AEX dient zich stevig aan het 61,8% Fibonacci retracement level vast te klampen. Het koersdoel van 361,97 punten is door de recente daling verder uit zicht geraakt. De AEX mag niet te ver meer terugzakken. Aan de andere kant biedt een dalende beurs eveneens kansen door baisseposities, in te nemen in zwak presterende fondsen.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Randstad en Royal Dutch Shell.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting