AEX test zeer belangrijk steunniveau

De AEX-index bereikte maandag 11 januari 2010 een top op 345,56 punten, maar nam sindsdien aanzienlijk gas terug. De AEX is teruggevallen tot onder 330 punten, hetgeen nog steeds past binnen het positieve… De AEX-index bereikte maandag 11 januari 2010 een top op 345,56 punten, maar nam sindsdien aanzienlijk gas terug. De AEX is teruggevallen tot onder 330 punten, hetgeen nog steeds past binnen het positieve beeld sinds maart vorig jaar. Inmiddels wordt het (eerste) 38,2% Fibonacci retracement level aan een test onderworpen. Dit steunnviveau wordt berekend vanaf de bodems in oktober en november 2009 tot aan de top van dit jaar.
De afgelopen weken hebben wij veelvuldig gewezen op de diverse waarschuwingssignalen. Eén van die signalen betreft de stijgende paniekindicator VIX, die op toenemende nervositeit duidt. Beleggers zijn bereid een steeds hogere premie te betalen om hun aandelenportefeuilles te beschermen.

Daarnaast is de dalende euro/dollar een risico. Het afgelopen jaar stegen de aandelenbeurzen en de grondstoffenmarkten in het kielzog van een stijgende euro/dalende dollar mede door de opgezette dollar carry trades. De afgelopen maanden is het vertrouwen in de euro steeds meer ondermijnd door de uit de hand lopende staatschuld van ondermeer Griekenland. De euro is in korte tijd gezakt van $ 1,50 naar $ 1,40. Een verdere verzwakking van de euro zou een toenemende verkoopdruk op de beurzen kunnen veroorzaken.

Het herstel van het afgelopen jaar werd voornamelijk mogelijk gemaakt doordat de kredietkraan wagenwijd open werd gezet door de centrale banken. Zodra de kredietkraan weer wordt dichtgedraaid, kan er een negatieve spiraal in werking worden gezet. Het is ook geen goed teken dat diverse fondsen met een stijgend volume zijn gedaald en stijgingen met minder volume gepaard gingen.
Bovengenoemde ‘zwaarden van Damocles’ hebben (vooralsnog) niet geleid tot een forse daling van de effectenbeurzen. De stijgende trend van de AEX-index is derhalve nog steeds intact. Gezien de diverse waarschuwingen, blijft BeursBulletin op zijn qui vive. Zolang de index boven de steunzones noteert, hoeft er echter niet te worden gepanikeerd.
AEX Verwachting