AEX toont veerkracht ondanks slechte macrocijfers

Een stortvloed aan overwegend minder goede macrocijfers daalde gisteren op het Damrak neer. De AEX stond onder druk, maar toonde veerkracht en sloot uiteindelijk 0,3% hoger op een stand van 338,17 punten…. Een stortvloed aan overwegend minder goede macrocijfers daalde gisteren op het Damrak neer. De AEX stond onder druk, maar toonde veerkracht en sloot uiteindelijk 0,3% hoger op een stand van 338,17 punten. Daarmee schuurt de Amsterdamse hoofdgraadmeter tegen de 340-puntenweerstand. De AEX blijft derhalve pogingen ondernemen om de barrière te slechten die al sinds mei een ware plaaggeest is voor de AEX. Zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, kunnen we een aanval op deze weerstand verwachten. Daarbij is het evenwel zaak om voldoende kracht te verzamelen om de stijgende lijn voort te zetten. De belangrijkste Amerikaanse indices zijn al op weg naar het hoogtepunt van 2010, terwijl de Duitse DAX de top van 2010 in het vizier heeft.
De consumentenprijzen in Duitsland zijn in september op maandbasis licht gedaald: -0,1% ten opzichte van augustus. Op jaarbasis bedroeg de prijsstijging evenwel 1,3%. De Europese Centrale Bank streeft naar een inflatie in de eurozone dichtbij 2%.
Ierland gaat werken om het vertrouwen van de markten in het land te herstellen. De Ieren zeggen geen gebruik te maken van het reddingsfonds voor de eurozone. Kredietratingsbureaus Fitch en Standard & PoorÂ’s waarschuwden dinsdag voor nieuwe ratingverlagingen. De AAA-‘ratingÂ’ van Spanje zal waarschijnlijk worden verlaagd door Moody’s Investors Service, aangezien het land worstelt met de groei. Moody’s zei dat het jaren kan duren voor de Spaanse economie zich heeft hersteld van de ineenstorting van de vastgoedmarkt.
Amerikaanse consumenten hebben minder vertrouwen gekregen in de Amerikaanse economie. De vertrouwensindex verslechterde in september naar 48,5 punten versus een (neerwaarts herziene) stand van 53,2 in de voorgaande maand. De index, gemeten door onderzoeksbureau Conference Board, tikte in juli met 51 punten nog de laagste stand aan sinds februari.
De S&P/Case-Shiller-index betreffende de huizenprijzen in de twintig grootste stedelijke Amerikaanse gebieden, wees uit dat de huizenprijzen in juli met 0,1% waren gedaald (gecorrigeerd voor seizoensinvloeden). In juni werd nog een toename van 0,2% gemeten. Ten opzichte van juli vorig jaar stegen de huizenprijzen in juli evenwel met 3,2%.
Ondanks dat de AEX vooralsnog niet weet te overtuigen, valt de index ook niet ver terug. Dit is een teken van kracht, waarbij de kans op de weerstand rond 340 punten nog steeds aanwezig is. Een aantal keren werden de aanvallen afgeslagen, maar steeds opnieuw rechtte de AEX zijn rug. Vorige week zette de index wederom de aanval in vanaf de 330-puntengrens, waarmee mogelijk een hogere bodem is gevormd.
Daar de AEX nog steeds niet heeft afgerekend met de belangrijke weerstandszone van de afgelopen maanden, houden wij de posities klein en evenwichtig. Geduld is nog steeds een schone zaak: een doorbraak van de 340-puntenzone zou het startsein kunnen betekenen voor een verdere aanval op de top van dit jaar. Een aantal belangrijke Amerikaanse en Europese indices, zoals de Duitse DAX, hebben de aanval inmiddels ingezet op het hoogterecord van dit jaar. Wanneer volgt de AEX dit nobele voorbeeld?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting