AEX toont vermoeidheid

De AEX-index brak eerder deze week neerwaarts uit het stijgende wigpatroon. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg donderdag 0,5% op 210,38 punten. Ondanks dit lichte herstel zijn we er niet gerust op, want… De AEX-index brak eerder deze week neerwaarts uit het stijgende wigpatroon. De Amsterdamse hoofdgraadmeter steeg donderdag 0,5% op 210,38 punten. Ondanks dit lichte herstel zijn we er niet gerust op, want nog altijd noteert de AEX onder de weerstandszone rond 220 punten. Deze blijft als een ijzeren balk boven de markt hangen. De neerwaartse uitbraak uit de wig binnen de lange termijn dalende trend is negatief. Indien de AEX het koersdoel van de wig gaat opzoeken, zal 195 punten waarschijnlijk het eerste station zijn. Wellicht dat de positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX enige steun kan bieden. Echter, divergentie kan een geruime tijd aanhouden zonder dat de trend ombuigt.
Uit cijfers van het CBS bleek dat de werkloosheid van december tot en met februari opliep tot een niveau van 4,1% procent van de beroepsbevolking. In de voorgaande driemaanden bedroeg het cijfer 3,9%. Het consumentenvertrouwen daalde in maart fors naar -34 versus een waarde van -30 in februari.
Terwijl de AIG-miljardenbonusbonanza veel stof heeft doen opwaaien, is het in Nederland niet veel beter gesteld. ING, dat voor tientallen miljarden aan het infuus van de overheid (lees: belastingbetaler) ligt, legt aanstaande topman Patrick Flynn in de watten. De beoogde CFO van ING krijgt bij aanvang van zijn nieuwe functie 100.000 aandelen, die momenteel € 400.000 waard zijn. Dit pakket kan maximaal € 1,3 miljoen waard worden. De ING-commissarissen stellen in de vergaderstukken voor 27 april aanstaande, dat deze toekenning “gerechtvaardigd is gezien de huidige beloning voor Patrick Flynn”. Het is echter nog onbekend wat het jaarsalaris van Flynn wordt. Beleggers moeten overigens de benoeming nog wel goedkeuren bij de AvA. Ex-topman van ING, Tilmant, heeft over 2008 een compensatie ontvangen van € 1,35 miljoen.
Vanochtend werd bekend dat Heijmans een opdracht heeft binnengesleept voor bouwwerkzaamheden aan de gebouwen van de Europese Raad in Brussel. Volgens bouwbedrijf kan het contract maximaal € 35 miljoen opleveren en heeft het contract een looptijd van zeven jaar.
De financials gooiden hoge ogen op het Damrak en profiteerden van de verrichtingen van de Fed. Ben Shalom Bernanke heeft aangegeven dat de Fed het komende halfjaar massaal staatsobligaties gaat opkopen ter waarde van $ 300 miljard. Daarnaast is het stelsel van centrale banken voornemens $ 750 miljard extra aan hypotheken en andere consumptieve leningen op te kopen. Deze aanzienlijke bedragen komen bovenop het programma. Op deze wijze probeert het stelsel van Amerikaanse centrale banken de rentes verder naar beneden te krijgen.
Donderdag werden de wekelijkse jobless claims bekendgemaakt: 600.000 Amerikanen collecteerden een werkloosheidsuitkering. Het aantal uitkeringsgerechtigden steeg naar een recordniveau van 5,47 miljoen. De Philadelphia Fed Index verbeterde licht van -41,3 in februari naar -35. Vandaag worden er geen belangrijke Amerikaanse macrocijfers bekendgemaakt. In Europa zullen internationale handelscijfers worden gepubliceerd. Het CBS zal de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in Nederland rapporteren.
Pogingen van de AEX om de voormalige steunzone rond 220 punten, die nu als zware weerstand fungeert, te doorbreken liepen vooralsnog stuk. De RSI zette in maart een hogere bodem neer ten opzichte van de bodem in oktober 2008. De Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde daarentegen lagere standen. Er is derhalve sprake van positieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX. Deze zwaluw maakt echter nog geen zomer. De weg naar boven is namelijk bezaaid met weerstanden. De AEX kan zelfs stijgen richting 250 punten voordat de negatieve trend vanaf oktober is verlaten.
Het beeld blijft negatief, temeer omdat de index deze week uit een stijgend wigpatroon is gevallen. Dit patroon werd gevormd vanaf het dieptepunt van dit jaar, hetgeen een (minimaal) koersdoel impliceert van 195 punten. De door de wereldwijde centrale banken wagenwijd opengedraaide geldkranen zorgen wellicht op korte termijn voor enige verkoeling. Maar kan de kredietcrisis met nog meer krediet worden opgelost?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting