AEX toont vermoeidheidsverschijnselen

De AEX is in een felle strijd verwikkeld met de toppen van februari en mei. Bovendien cirkelt de index al een aantal dagen rond het niveau van 260 punten. Maandag kende de Amsterdamse hoofdgraadmeter een… De AEX is in een felle strijd verwikkeld met de toppen van februari en mei. Bovendien cirkelt de index al een aantal dagen rond het niveau van 260 punten. Maandag kende de Amsterdamse hoofdgraadmeter een uiterst moeizame start, maar sloot uiteindelijk toch nog hoger (0,2%) op 260,66 punten. De AEX houdt het ritme van hogere bodems en dito toppen sinds het dieptepunt begin maart goed vast. Het is echter de vraag of de index deze trend weet vast te houden. De afgelopen dagen begint de AEX namelijk wat vermoeidheidsverschijnselen te vertonen. Een bevestiging van de doorbraak van de toppen van februari en mei zal het beeld daarentegen doen verbeteren. De lange termijn dalende trend blijft evenwel intact. Voor de AEX is het een absolute must om boven de recente bodem rond 250 punten te blijven.
In de ochtend werden beleggers direct geconfronteerd met onzekerheden vanuit zuidoost-Aziƫ. Spierballenvertoon van Noord-Korea middels een aantal rakettesten, joeg beleggers de stuipen op het lijf. Bovendien kregen beleggers een kleine tegenvaller te verwerken uit hoofde van een minder grote verwachte stijging van het Duitse ondernemersvertrouwen. De index van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo, steeg in mei tot een stand van 84,2 versus 83,7 in april. Er werd echter een stijging verwacht naar 85. De deelindex omtrent de verwachtingen steeg echter wel meer dan verwacht naar een niveau van 85,9. Dit zijn positieve geluiden in het licht van de dit jaar verwachte 6%-krimp van de Duitse economie. Vanochtend staan het Duitse BBP-cijfer op het programma, alsmede Europese industriƫle orders en de lopende rekening.
Nadat Air France-KLM vorige week reeds naar een mooie kruishoogte koerste, voegde het aandeel gisteren 1,7% toe. Afgelopen week maakte de luchtvaartmaatschappij een miljardendeal bekend met Delta Airlines en liet zij gisteren weten een samenwerking te zijn aangegaan met Tarom. Voortaan zullen de vluchten tussen Boekarest en Amsterdam worden gedeeld tussen Air France-KLM en de Roemeense vliegmaatschappij.
Wall Street hield gisteren de deuren gesloten vanwege Memorial Day. Op zijn vroegst zouden we vanaf vandaag weer wat impulsen kunnen verwachten. Vanmiddag komen onder meer de S&P/Case-Shiller Home Price Index uit, alsmede het Amerikaanse consumentenvertrouwen.
De AEX weet de laatste dagen geen richting te vinden en talmt rond de 260-puntengrens. Bovendien is er een waarschuwingssignaal afgegeven uit hoofde van negatieve divergentie tussen de koopkrachtindicator RSI en de AEX. De index overschreed weliswaar de top van begin mei, maar de RSI bevestigt dit beeld niet. De koopkrachtindicator vormde zelfs een lagere top, hetgeen een veeg teken.
Bovendien blijft de dalende trend vanaf 2007 intact, al worden de lange termijn indicatoren door de recente krachtige stijging wel enigszins geneutraliseerd. Een doorbraak van de high rond 267 punten is een voorwaarde voor de AEX om opnieuw een aanval te kunnen doen op de top van januari. Daarnaast zal de AEX zich in ieder geval moeten handhaven boven de 250-puntengrens. Onder dit niveau bevindt zich een tweetal gaps dat begin mei rond 240 punten werd gevormd. Een belangrijk cluster van bodems ligt vervolgens rond 230 punten.
Het licht zal op rood springen bij een doorbraak van de recente bodem rond 250 punten. Dit impliceert enerzijds een doorbraak van de stijgende steunlijn sinds maart en anderzijds de vorming van een lagere bodem. Het is derhalve de vraag welk niveau eerder wordt doorbroken: de recente top of de recente bodem. Gezien het bovenstaande houden wij rekening met een doorbraak van de recente bodem.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting