AEX veert op in stijgende trend

De Amsterdamse beurs deed het de afgelopen week rustig aan en corrigeerde wat binnen de stijgende trend sinds maart. Dinsdag boekte de AEX, vooral dankzij ArcelorMittal en Unilever, een winst van 0,8%… De Amsterdamse beurs deed het de afgelopen week rustig aan en corrigeerde wat binnen de stijgende trend sinds maart. Dinsdag boekte de AEX, vooral dankzij ArcelorMittal en Unilever, een winst van 0,8% op 341,61 punten. Daarmee veerde de index opnieuw op binnen de stijgende trend. Vooralsnog is de korte termijn steungrens rond 334 punten niet doorbroken. Zolang de AEX hierboven weet te blijven, kunnen we positief blijven. De vraag is nu of de AEX een succesvolle aanval op de recente top rond 345 weet te doen.
Wouter Bos liet in een brief aan de Tweede Kamer weten dat de jaarlijkse bonus van ABN Amro-bestuurders “hooguit 60% van hun vaste salaris zal bedragen”. Een lid van de raad van bestuur van dé (staats)bank met een vast salaris van € 600.000, kan dus zo nog maar maximaal € 960.000 verdienen. Gemiddeld genomen is de beloning voor de ABN Amro-top (met uitzondering van Gerrit Zalm) hierdoor met 65% gedaald. Het lagere echelon -de bankiers tot drie lagen onder de top- raakt 35% van zijn beloning kwijt.
Tijdens een bijeenkomst van Europese ministers van Financiën stelde Wouter Bos maandag onder meer: “de ministers van Financiën in de eurozone zijn gerustgesteld door Griekse functionarissen met betrekking tot het verminderen van de staatsschulden van Griekenland.” Op de vraag of de bijeenkomst hem heeft gesterkt in het vertrouwen dat Griekenland de budgettaire problemen kan oplossen, antwoordde Bos bevestigend. Wij houden ons hart vast, als Bos net zo veel vertrouwen heeft in Griekenland, als in het feit dat Nederland geen last zou hebben van de kredietcrisis en dat Fortis het wel zou redden.
De kans op armoede onder kinderen en ouderen binnen de EU27 is toegenomen. In 2008 riskeerde 17% van de bevolking een leven onder de armoedegrens. Het hoogste risico hierop lopen inwoners in Letland (26%), Roemenië (23%), Bulgarije (21%), Griekenland, Spanje en Litouwen (allen 20%). Het laagste risico vinden we in de Tsjechische Republiek (9%), Nederland en Slowakije (zowel 11%) Denemarken, Hongarije, Oostenrijk, Slovenië en Zweden (alle 12%). Een op de vijf kinderen en een op de vijf inwoners boven 65 jaar in de EU27 loopt het risico onder de armoedegrens te moeten leven.
Aanvankelijk zorgde een verdere daling van het Duitse ondernemersvertrouwen (ZEW-index) voor enige druk op de koersen. Wall Street gaf de belegger echter weer moed en spurtte na een lang weekend omhoog, ondanks dramatische cijfers van Citigroup. De Amerikaanse bank maakte bekend over het vierde kwartaal van 2009 een verlies te hebben geleden van $ 7,6 miljard. Dit verlies werd mede veroorzaakt door de terugbetaling van staatssteun, zodat weer riante bonussen kunnen worden uitgekeerd. Toch stegen de koersen toen beleggers zich realiseerden dat de bank een veel kleinere voorziening voor slechte leningen had genomen dan vorig jaar.
De AEX-index twijfelde de afgelopen handelsdagen, getuige het afnemende momentum. Vooralsnog houdt de AEX zich echter kranig en is er van een verdere verzwakking geen sprake. Sterker nog, de AEX-index blijkt bijzonder veerkrachtig en is zelfs opnieuw in de aanval gegaan op de recente top rond 345 punten. Indien de AEX het ‘huzarenstukje’ van de voorgaande maanden weet te herhalen, zal de top worden overschreden. Ondanks dat de index bij tijde en wijle (fors) door de knieën zakte, blijft de AEX de weg omhoog vervolgen.
Zolang de steunzone rond 296 punten intact is, is er weinig aan de hand. Een korte termijn waarschuwing zou worden afgegeven zodra de AEX onder de steunzone rond 334 punten duikt. Vooralsnog is er nog geen witte rook voor de beren waar te nemen en is een positieve visie nog steeds gerechtvaardigd.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ArcelorMittal.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting