AEX veert op na toename consumentenvertrouwen VS

De stemming aan het Damrak was tot 15:00 uur grimmig. Na meevallende Amerikaanse macrocijfers, zette de AEX-index evenwel een spurt in en sloot zelfs licht hoger op 316,47 punten. De AEX onderwierp de… De stemming aan het Damrak was tot 15:00 uur grimmig. Na meevallende Amerikaanse macrocijfers, zette de AEX-index evenwel een spurt in en sloot zelfs licht hoger op 316,47 punten. De AEX onderwierp de stijgende steunlijn uit mei aan een zware test. De index belandde de afgelopen week aan de onderkant van de maandenlange consolidatiezone tussen 300 punten en 340 punten. Vorige week tikte de AEX bijna de dieptepunten van dit jaar aan net boven de 300-puntengrens. De 300 puntengrens werd sinds september vorig jaar diverse keren succesvol getest. Zolang de AEX boven deze belangrijke steungrens weet te blijven, biedt dit koopkansen voor beleggers. Wel ligt er nog een ‘ijzeren balkÂ’ aan de bovenkant rond 340 punten.
Volgens het Europees bureau voor de statistiek Eurostat is het percentage werklozen in de eurozone in juli blijven steken op het niveau van juni. Dat betekent dat 1 op de 10 werkloos is. Vorig jaar juli bedroeg het werkloosheidspercentage nog 9,6% van de beroepsbevolking. Nederland kende in juli met 4,4% één van de laagste Europese werkloosheidspercentages, maar moest Oostenrijk voor zich dulden dat in juli een werkloosheid kende van 3,8%.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laat de teugels verder vieren door de looptijd van de zogenoemde flexibele kredietfaciliteit te verdubbelen tot (maximaal) 2 jaar. Landen met een stabiel economisch beleid kunnen nu langer geld lenen terwijl voor landen, die niet aan de hoogste eisen voldoen, eveneens een nieuwe faciliteit is opgetuigd. Bovendien wordt er geen algemeen plafond meer gehanteerd voor het bedrag dat landen kunnen lenen: de schulden aan het IMF kunnen dus niet meer door het dak schieten.
De Indiase economie is in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar (april tot en met juni) met 8,8% gegroeid op jaarbasis, wat de sterkste groei sinds twee jaar betekent. Naar verwachting zal de economie over het gehele boekjaar met 8,5% toenemen. De Indiase industriële productie steeg in het eerste kwartaal met 12,4%.
De huizenprijzen in de twintig grootste stedelijke gebieden in de VS zijn in juni met 0,3% gestegen op maandbasis, blijkens de Standard & Poor’s/Case Shiller-index. In het tweede kwartaal namen de huizenprijzen in heel Amerika toe met gemiddeld 4,4% versus een prijsdaling van 2,8% in het eerste kwartaal. De voorzitter van S&P/Case Shiller voegde daar echter aan toe: “de gedwongen huizenverkopen blijven op hoge niveaus en de data over de huizenverkopen in juli waren erg zwak. Vooral de voorraad onverkochte woningen is zorgwekkend.”
Het Amerikaanse consumentenvertrouwen nam in augustus toe naar 53,5 in augustus versus 51 in de voorgaande maand. De verwachtingsindex, die de verwachting voor de komende zes maanden weergeeft, steeg van 67,5 in juli tot 72,5 in augustus.
De Amsterdamse hoofdgraadmeter vocht zich dinsdag terug uit een moeilijke positie en wist daarbij op te veren vanaf de steunlijn sinds eind mei. De belangrijke steunzone rond 300 punten houdt nog steeds stand. Zolang de AEX boven de 300 puntengrens weet te blijven, biedt dit perspectief voor longposities. De AEX-index bereikte in april een piek rond 360 punten, waarna de index in rap tempo bergafwaarts gleed.
Om het beeld positiever te maken, zal de AEX krachtig moeten opveren en daarbij opnieuw boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde te komen. Aan de bovenkant wacht rond 340 punten een zware weerstand. Zodra de index richting heeft gekozen door uit de neutrale zone tussen 300 punten en 340 punten te breken, kunnen wij onze posities verder uitbreiden. Van een per saldo zijwaarts bewegende markt, kunnen evenwel onze neutraal gepositioneerde portefeuilles zoals OptieAlert en de FuturePortefeuille profiteren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting