AEX veert op van 200-puntengrens

Beleggers kregen woensdag de gelegenheid om hun wonden te likken. Na enkele dramatische beursdagen wist de AEX namelijk weer eens een plus neer te zetten: de index sloot 4,5% hoger, op 211,58 punten. Het… Beleggers kregen woensdag de gelegenheid om hun wonden te likken. Na enkele dramatische beursdagen wist de AEX namelijk weer eens een plus neer te zetten: de index sloot 4,5% hoger, op 211,58 punten. Het beeld is daarmee evenwel niet wezenlijk anders geworden. De Amsterdamse hoofdgraadmeter passeerde in korte tijd zowel het dieptepunt van november als de low van 2003 (217,80 punten), hetgeen duidelijk maakt dat de index er allesbehalve goed voor staat. Voor de korte termijn zijn wij benieuwd of de 200-puntengrens weet stand te houden. Lukt dat niet, dan mogen we ons opmaken voor een nieuwe verkoopgolf.
Beleggers moesten woensdag hun koers bepalen aan de hand van zeer gemengde berichten. Men klampte zich angstvallig vast aan het hoopgevende nieuws dat de Chinese Purchasing Managers Index (PMI), graadmeter voor het ondernemersvertrouwen, afgelopen maand is gestegen. De PMI kwam in januari nog uit op 45,3 punten, maar bereikte in februari een niveau van 49 punten. Dit zou volgens economen kunnen duiden op een voorzichtig herstel van de Chinese economie. Op de aandelenbeurzen werd enthousiast op het nieuws gereageerd. Beleggers hoopten bovendien dat Wen Jiabao op korte termijn een nieuw plan ter stimulering van de economie zal lanceren. De Chinese premier stelde dat een economische groei van 8% dit jaar binnen bereik is. Volgens Bloomberg ziet hij geen noodzaak om het in november aangekondigde steunpakket van circa € 465 miljard te verhogen. Het Financieele Dagblad meldde daarentegen wel een injectie van circa € 1000 miljard te verwachten.
Onderzoeksbureau Markit meldde woensdag dat de Europese dienstensector in februari minder sterk is gekrompen dan verwacht. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde in februari tot 39,2. Economen hadden gerekend op een daling tot 38,9. Tegenvallers waren er woensdag eveneens: salarisverwerker ADP liet weten dat er in februari 697.000 banen zijn verdwenen in de Amerikaanse private sector. Door Bloomberg geraadpleegde analisten gingen er van uit dat ‘slechts’ 630.000 banen verloren zouden zijn gegaan. In de middag werd bekend dat de ISM-diensten Index vorige maand daalde naar 41,6 versus 42,9 in januari.
Evenmin nieuws om vrolijk van te worden: het Financieele Dagblad meldde woensdag dat Wouter Bos de mogelijkheid onderzoekt om als overheid tot gedwongen onteigening van aandeelhouders over te gaan. Op die manier zou Bos een instrument in handen krijgen waarmee hij ieder bedrijf kan nationaliseren, Het vrijemarktprincipe wordt op deze manier effectief de nek omgedraaid. Dat dit zeer slecht, zo niet de doodsteek is, voor de eeuwenoude aandelenhandel, moge duidelijk zijn. Wie durft er dan nog in aandelen te beleggen als de mogelijkheid bestaat dat Vadertje Staat de aandelen kan confisqueren? Daags eerder noemde Bos aandeelhouders (mede)schuldigen aan de huidige kredietcrisis, om daarmee zijn eigen straatje schoon te vegen (ongebreidelde geldcreatie uit lucht, falende toezichthouders, stimuleren van consumptieve kredieten en het verkwanselen van € 300 miljard gemeenschapsgeld).
In Amsterdam werd de winst woensdag voornamelijk gedragen door zwaargewicht ArcelorMittal, dat 12% hoger sloot. Vanmorgen maakte BAM Groep tegenvallende resultaten over 2008 bekend. De nettowinst daalde naar € 161,9 miljoen versus een verwachte winst van € 265 miljoen. Het bouwbedrijf gaf geen winstverwachting voor 2009 vanwege de aanhoudende onzekere marktomstandigheden.
Naast de verschillende bedrijfsresultaten die vandaag wereldkundig zullen worden gemaakt, kijken beleggers met interesse uit naar de publicatie van de jobless claims in de VS (14:30 uur), ofwel de eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Online vacaturebank Monster Worldwide zal donderdag bovendien de zogenoemde Monster Employment Index publiceren. Deze index geeft een indicatie van de mate waarin werkgevers online personeel werven.
Hoewel de AEX woensdag opveerde vanaf de 200-puntenzone, blijft het technische beeld uitermate precair. Zowel op lange, middellange als korte termijn bevindt de index zich in dalende trends. Mocht de AEX door de 220-puntengrens breken, dan kan de negatieve, psychologische impact daarvan groot zijn. In dit kader zijn verschillende zaken interessant om op te letten. Allereerst is de ontwikkeling van collega-indices erg belangrijk. Zo bevindt de Stoxx50 zich eveneens rond een psychologisch belangrijk niveau. Daarnaast dienen we de ontwikkeling van de Japanse yen in de gaten te houden. Een dalende euro/yen (ofwel een stijgende yen) kan leiden tot een nieuwe golf teruggedraaide yen carry trades, waardoor eveneens verkoopdruk op de aandelenbeurzen ontstaat. In dergelijke markten kunnen altijd heftige bear market rallies plaatsvinden. Dit wordt duidelijk geïllustreerd door Japan, alwaar de Nikkei Index na ruim 20 jaar inmiddels 80% lager staat, maar tussen 2003 en 2007 wel 100% opveerde.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting