AEX veert op van 300-puntengrens

AEX veert op van 300-puntengrens
[aanhef]
De AEX-index begon de handelsweek in mineur, maar zette dinsdag een sterk herstel in: +2,7% op een stand van 314,43 punten. Daarmee scheerde de AEX AEX veert op van 300-puntengrens
[aanhef]
De AEX-index begon de handelsweek in mineur, maar zette dinsdag een sterk herstel in: +2,7% op een stand van 314,43 punten. Daarmee scheerde de AEX opnieuw langs de rand van de afgrond. Zolang de AEX in staat is om boven de 300-puntengrens te blijven, is de stijgende trend sinds maart 2009 nog niet ten einde. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversal’, biedt vooralsnog steun. Het herstel van dinsdag vindt evenwel plaats binnen de dalende trend die eind april van start is gegaan. Kortom, vooralsnog blijft de AEX-trein sinds september 2009 rondjes rond de kerk rijden, in afwachting van een nieuwe richting.
[img1]
Bouwbedrijf BAM houdt er ernstig rekening mee dat een aantal projecten voor de bouw en renovatie van Britse scholen wordt afgeblazen vanwege de bezuinigingsplannen van de nieuwe Britse regering. De Britse onderwijsminister Gove maakte eerder deze week bekend met de botte bijl in het zogeheten Building Schools for the Future (BSF)-project te willen hakken. Het moderniseringsprogramma, dat een waarde vertegenwoordigd van circa ₤ 55 miljard, zou te complex zijn en daardoor nodeloos duur. BAM meldde in februari nog “vrijwel zeker te zijn” van de opdracht voor de herbouw van zes scholen in het graafschap Somerset. De eerste fase van deze opdracht is goed voor € 100 miljoen met een potentiële doorgroei naar € 600 miljoen. Bovendien staan projecten in Camden, ter waarde van € 250 miljoen, ter discussie.
Randstad kreeg een koopadvies van Theodoor Gilissen. Een analist van de zakenbank verwacht dat het herstel op de belangrijkste markten van Randstad zal doorzetten. Bovendien bracht het Zwitserse UBS een positief analistenrapport naar buiten en verhoogde het advies ‘en passantÂ’ van ‘houden’ naar ‘kopen’.
De Griekse regering heeft het begrotingstekort in de eerste helft van 2010 bijna gehalveerd in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. Daarmee schoven de zorgen over de schuldenproblematiek in Griekenland wat naar de achtergrond. De banken in de eurozone buitelden dinsdag over elkaar heen om financiering te krijgen van de Europese Centrale Bank (ECB), die het recordbedrag van € 229 miljard aan zevendaagsleningen verstrekte.
De Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector is in juni harder gedaald dan verwacht. De ISM-index is vorige maand uitgekomen op 53,8 versus 55,4 in mei. Er werd op een daling tot 54,9 punten gerekend. De economische activiteit groeit als het indexcijfer hoger is dan 50 punten. De werkgelegenheidsindex daalde tot 49,7 versus 50,4 in mei.
De AEX ging de afgelopen week in sneltreinvaart schuldenbergafwaarts richting de rand van de afgrond rond 300-punten. Dinsdag maakte de AEX evenwel een scherpe bocht en wist een verdere val af te wenden. De afgelopen 10 maanden veerde de AEX regelmatig vanaf deze steungrens op. Het ‘island reversal’-patroon van eind mei, is nog intact. Het gevaar is evenwel nog niet geweken, daar in juni rond 343 punten een lagere top is gevormd. De vraag is tot hoever het herstel ditmaal zal reiken.
Reeds 10 maandenlang doolt de AEX rond. De kans dat de AEX eindelijk weer eens richting gaat kiezen, neemt toe. De AEX-trein scheerde opnieuw langs de rand van de afgrond. BeursBulletin heeft nog een aantal posities in sterk presterende aandelen in combinatie met een groot aantal shortposities. Wij zitten derhalve comfortabel in de eerste klas. Des te eerder u posities inneemt, des te langer u van de rit kunt profiteren.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een shortpositie in de AEX en BAM Groep en een longpositie in Randstad.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting