AEX veert op van 320-puntengrens

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX veerde donderdag op vanaf de 320-puntengrens, die eerder deze week werd doorbroken. Het 61,8% Fibonacci retracement level rond 315 punten, gerekend vanaf de low tot aan de high van dit jaar, bracht redding. Op dagbasis is een nieuw positieve reversal-patroon gevormd, met als koersdoel een nieuwe high voor dit jaar. Daarbij zijn de bodem van…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX veerde donderdag op vanaf de 320-puntengrens, die eerder deze week werd doorbroken. Het 61,8% Fibonacci retracement level rond 315 punten, gerekend vanaf de low tot aan de high van dit jaar, bracht redding. Op dagbasis is een nieuw positieve reversal-patroon gevormd, met als koersdoel een nieuwe high voor dit jaar. Daarbij zijn de bodem van eind januari en de bodem van deze week de ijkpunten.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal dit jaar de inflatiedoelstelling verrassend genoeg niet halen. ECB-voorman Mario Draghi stelde dat hoger dan verwachte energieprijzen, samen met hogere door overheden bepaalde prijzen, betekenen dat de inflatie naar verwachting boven de 2% blijft in 2012, met “aanhoudende opwaartse risico’s”. De inflatie wordt geschat op 2,4% voor dit jaar, waar in december nog werd uitgegaan van 2%. De ECB handhaafde de rente ongewijzigd op 1%.
        
Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX nam deze week gas terug en doorbrak daarbij de 320-puntengrens. Dit lijkt een valse uitbraak, want de index veerde vervolgens hard op. Het 61,8% Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de low tot aan de high van dit jaar, bood daarbij steun. Eind januari veerde de AEX ook rond dit niveau op.

De RSI daalde door de val van de AEX ook, maar veerde weer op rond 40%. Deze grens markeert de onderkant van de bull range. Doordat de AEX wist te herstellen, is er een nieuw positieve reversal-patroon gevormd, met als koersdoel een top boven het hoogtepunt van dit jaar.

Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De RSI ketste vorige week af op de 60%-grens, zijnde de bovenkant van de bear range en belandde vervolgens weer in de gevarenzone (onder 30%). In combinatie met een lagere top rond 329 punten, sprong het licht op rood.

De koopkrachtindicator herstelde gisteren weliswaar, maar bleef in de bear range. Zolang deze range intact is, blijft waakzaamheid geboden. Een negatieve reversal-patroon is daarbij ontstaan: een lagere top in de AEX en een hogere top in de RSI.

De AEX is er (nog) niet in geslaagd om het 61,8% Fibonacci retracement level, berekend vanaf de high op 20 februari tot de low van 27 februari, te doorbreken. De index veerde vervolgens op van het 61,8% Fibonacci retracement level berekend op basis van het dieptepunt tot aan de top van dit jaar.

Het speelveld van de AEX is opgerekt naar circa 315 en 333 punten. De ondergrens was tot voor kort 320 punten. De stijgende trend sinds november is nog steeds intact, met een (mogelijk) hogere bodem boven 315 punten.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">
Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt; mso-outline-level: 1" class="MsoNormal">Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting