AEX veert op van 330-puntengrens

De AEX herstelde vrijdag fors en ging na een aarzelende start 1,5% hoger het weekeinde in op een stand van 337,85 punten. Vorige week ketste de AEX-index af op de zware barrière rond 340 punten, die al… De AEX herstelde vrijdag fors en ging na een aarzelende start 1,5% hoger het weekeinde in op een stand van 337,85 punten. Vorige week ketste de AEX-index af op de zware barrière rond 340 punten, die al sinds mei de weg naar boven verspert. Daardoor blijft de Amsterdamse hoofdgraadmeter gevangen in een maandenlange consolidatiefase. We hebben veelvuldig geponeerd dat een nieuwe aanval nog steeds mogelijk is, zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is. De AEX veerde op van de 330-puntengrens. De vraag is echter of de index krachtig genoeg is om de weerstand rond 340 punten eindelijk te doorbreken.
Het Duitse ondernemersvertrouwen in de economie is deze maand gestegen ten opzichte van augustus. Volgens het Duitse Ifo Institute for Economic Research, is de index gestegen van 106,7 punten naar 106,8 punten. Deze maandelijkse Ifo-index geldt als belangrijke graadmeter voor de Duitse economie.
Het aantal orders voor duurzame goederen in de VS is in augustus afgenomen, voornamelijk vanwege een terugval in de bestellingen voor vliegtuigen en motorvoertuigen. In augustus daalde de totale orderinstroom met 1,3% ten opzichte van juli, wat de sterkste afname in meer dan een jaar tijd betekende. De onderliggende cijfers van het ministerie van Handel, lieten evenwel zien dat bedrijven meer investeerden, behalve in de defensiesector.
De verkoop van nieuwe eengezinswoningen in Amerika is in augustus gelijk gebleven ten opzichte van juli. Het aantal verkochte nieuwe woningen kwam in augustus uit op 288.000 terwijl op een aantal van 295.000 eenheden werd gerekend. Het eerder gerapporteerde aantal van 276.000 verkochte nieuwe woningen in juli, werd opwaarts bijgesteld.
De AEX ketste vorige week af op de hardnekkige weerstandsgrens rond 340 punten. Deze barrière hangt al sinds mei als een ‘zwaard van Damocles’ boven de markt. De AEX nam vorige week weliswaar wat gas terug, maar de index heeft zich vrijdag goed gerevancheerd. De AEX onderwierp de 330-puntengrens aan een test en veerde vervolgens krachtig op.
Het zou een teken van kracht zijn als de AEX de hardnekkige weerstand rond 340 punten weet te doorbreken. BeursBulletin houdt de posities desalniettemin klein en blijft geduld betrachten totdat de AEX richting heeft gekozen. Een doorbraak van de 340-puntenzone zou de weg vrij kunnen maken richting het hoogtepunt van dit jaar. De Amerikaanse indices hebben de AEX reeds de weg naar boven gewezen door vol in de aanval te gaan op de toppen van dit jaar.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting