AEX veert op van de bodem

De AEX-index zette maandag een zeer sterk herstel in. De AEX eindigde 10,6% hoger op 285,27 punten. Veel beleggers gooiden de afgelopen weken de handdoek in de ring en de vraag is nu of we daarmee dè verkoopclimax… De AEX-index zette maandag een zeer sterk herstel in. De AEX eindigde 10,6% hoger op 285,27 punten. Veel beleggers gooiden de afgelopen weken de handdoek in de ring en de vraag is nu of we daarmee dè verkoopclimax hebben gezien. Zo ja, dan zou de markt nu weer omhoog kunnen gaan. De grootscheepse reddingsoperaties door de overheden en centrale banken hebben ditmaal voldoende effect kunnen sorteren. Het vertrouwen dient nu weer terug te komen in de markt. Technisch bezien, is er nog steeds sprake is van hogere bodems in de RSI versus lagere bodems in de AEX. Dit is echter nog geen garantie dat de markt weer gaat stijgen. De AEX-volatiliteitsindex VIX, die de paniek weergeeft, komt daarnaast ook weer wat tot rust, hetgeen eveneens een lichtpuntje is.
Het afgelopen weekend werd naast de G7, ook in Europees verband koortsachtig overlegd. De landen in de Eurozone staan tot eind 2009 garant voor al het interbancaire verkeer. Daarnaast maakten verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, bekend om noodlijdende banken met kapitaalinjecties overeind te houden. De Duitse overheid geeft tot € 400 miljard aan garanties op het interbancaire geldverkeer en stelt tot € 80 miljard beschikbaar ter verhoging van het kapitaal van de banken. De Nederlandse overheid staat voor een bedrag van € 200 miljard garant voor leningen die banken onderling afsluiten. Op het Damrak schoten de financiële waarden omhoog in reactie op het reddingsplan voor de financiële sector. Doordat banken elkaar niet meer vertrouwden, stegen de toeslagen op kredieten de afgelopen aanzienlijk, waardoor de financieringslasten fors zijn toegenomen. De handel in Fortis wordt dinsdag om 11:00 uur hervat. De ‘impliciete koers’ bedroeg maandag circa € 2,30.
Philips beet binnen de AEX het spits af door de derdekwartaalcijfers te presenteren. Het elektronicaconcern behaalde in de afgelopen drie maanden een nettowinst van € 357 miljoen (+8%) in vergelijking met vorig jaar. Analisten rekenden op een nettowinst van € 314 miljoen. De hogere winst was echter vooral te danken aan een boekwinst. De omzet daalde daarbij licht naar € 6,3 miljard. Philips verwacht volgend kwartaal een last van € 230 miljoen te moeten nemen om de verslechterende marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden. Beleggers reageerden allesbehalve positief op de cijfers.
Wall Street ging eveneens deze week voortvarend van start. De Dow Jones zette maandag zijn grootste dagwinst in de geschiedenis neer. De Amerikaanse overheid wil eveneens kapitaal injecteren in (gezonde) banken. Sommige analisten menen dat banken de recente renteverlagingen niet ‘doorgeven’ aan particulieren en het bedrijfsleven, maar deze benutten om zo hun eigen marge op te trekken. Zoals vrijdag reeds betoogd, zal dit de kredietmarkt ‘op slot’ houden waardoor de economie niet zal worden gestimuleerd. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc (MUFG), de financiële tak van de Japanse Mitsubishi groep, heeft de investering van $ 9 miljard in Morgan Stanley afgerond. De koers steeg maandag 90%. De Amerikaanse zakenbank stond vorige week onder zware verkoopdruk door angst dat de deal niet door zou gaan. Technologie bellwether Intel zal dinsdag de resultaten over het derde kwartaal presenteren.
De AEX-index liet vorige week de grootste weekdaling zien sinds 1987 waarmee de index sinds de start van dit jaar de helft van haar waarde is kwijt geraakt. De paniek en onrust hebben geleid tot een global sell-off. Maandag liet de AEX de op een na grootste dagstijging optekenen. Beleggers dienen echter op hun qui vive te blijven, want het vertrouwen dient structureel terug te komen in de markt. Een groot aantal fondsen is weliswaar voor de helft of zelfs een kwart van de prijs van vorig jaar te koop, maar dat is nog geen garantie dat de koersen direct weer gaan stijgen. Desalniettemin heeft BeursBulletin inmiddels weer wat ruimte benut om selectief aandelen te kopen. Daarbij is het uiteraard zaak om fundamenteel sterke fondsen op te nemen en het neerwaarts risico te blijven afdekken. De divergentie tussen de RSI en de AEX-index is hoopgevend, evenals de steeds verder tot rust komende VIX.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting