AEX veert op van de steun

De Griekse veenbrand is inmiddels een uitslaande brand geworden waarbij in Griekenland de eerste doden te betreuren zijn tijdens hevige rellen. De PIIGS-landen Portugal en Spanje kregen deze week eveneens… De Griekse veenbrand is inmiddels een uitslaande brand geworden waarbij in Griekenland de eerste doden te betreuren zijn tijdens hevige rellen. De PIIGS-landen Portugal en Spanje kregen deze week eveneens weer zware klappen te verwerken vanwege de kredietwaardigheidverlagingen door ‘credit rating agenciesÂ’. Moody’s meldde dat het de ‘Aa2-waarderingÂ’ van Portugees schuldpapier “onder toezicht had geplaatst voor een mogelijke verlaging”. Standard & PoorÂ’s had al eerder de kredietwaardigheid van Portugal verlaagd.
Hoewel Nederland, samen met Duitsland, doorgaans als een veilige haven wordt beschouwd, werd de Amsterdamse beurs eveneens geraakt. De AEX-index nam daardoor verder afstand van het (jaar)record rond 358 punten. Vorige week hebben wij op deze plaats aangegeven om de vinger aan de pols te houden om te zien of de 345-puntengrens sterk genoeg is. Deze voormalige steungrens werd doorbroken, waarna de AEX verder corrigeerde.
Zoals we eerder op deze plaats schetsten, kan de daling worden gekenmerkt als een correctie binnen de stijgende trend van de afgelopen maanden. Door de recente daling is de AEX teruggevallen tot het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de steunzone van november 2009 en de top in april. Bovendien bevindt zich hier het 200-daags voortschrijdende gemiddelde en valt dit gemiddelde samen met de stijgende steunlijn van de afgelopen maanden.
Zolang de AEX boven dit cluster van steunniveaus blijft, zou dit een interessant instapmoment kunnen zijn, danwel kansen kunnen bieden om bestaande winstgevende posities verder uit te breiden. Mocht de AEX, tegen onze verwachting in, toch de daling doorzetten dan zal BeursBulletin de diverse shortposities verder uitbouwen. We houden de huidige niveaus dan ook scherp in de gaten om optimaal te profiteren van de geboden kansen, danwel om nog meer winsten te verzilveren.
AEX Verwachting