AEX veert op van laagste punt november

Met vallen en opstaan slaagde de AEX er woensdag in om het verlies weg te werken en 0,7% hoger te eindigen. ‘IntradayÂ’ bereikte de AEX een laagste punt van 332,68 punten, zijnde het (voorlopige) dieptepunt… Met vallen en opstaan slaagde de AEX er woensdag in om het verlies weg te werken en 0,7% hoger te eindigen. ‘IntradayÂ’ bereikte de AEX een laagste punt van 332,68 punten, zijnde het (voorlopige) dieptepunt van november. Ondanks de recente dip is het 200-daags voortschrijdend gemiddelde nog steeds stijgend. Zolang de steunzones rond 330 en 310 punten standhouden, is de stijgende trend intact. Deze daling zou een mooi instapmoment kunnen zijn. In Europa presteren de Duitse DAX en de Next150-fondsen uitstekend en ook in de Verenigde Staten liggen de indices er prima bij. De AEX-index zou zich hieraan kunnen optrekken.
De Duitse conjunctuurbarometer, de Ifo-index, steeg van 107,7 punten in oktober naar 109,3 punten deze maand. Hiermee werd het vorige record, daterende van december 2006, verbeterd. Sinds de hereniging in 1990 waren Duitse ondernemers nog nooit zo optimistisch gestemd. De Duitse economie heeft de afgelopen kwartalen sterke groeicijfers laten zien: in het tweede kwartaal bedroeg de economische groei 2,2% en in het derde kwartaal 0,7%.
De industrie in de eurozone heeft in september minder nieuwe orders ontvangen dan in de voorgaande maand. De orderontvangst nam op maandbasis met 3,8% af, terwijl in augustus een stijging van 5,1% werd opgetekend. Op jaarbasis steeg de orderontvangst in september met 13,5% versus +24,7% in augustus.
Uit cijfers van de Mortgage Bankers Association blijkt dat de index voor het aantal hypotheekaanvragen in de week eindigend op 19 november met 2,1% is gestegen. De index voor herfinancieringen daalde 1%, terwijl het aantal aanvragen voor nieuwe hypotheken met 14,4% steeg.
De (aanhoudende) schuldproblemen binnen de Europese Unie en de oorlogsdreiging tussen Noord- en Zuid-Korea hebben de stemming op de Amsterdamse beurs geen goed gedaan. Vooral de financiële waarden staan behoorlijk onder druk. De AEX-index is deze week diep door de knieën gegaan en testte daarbij de steunzone rond 330 punten. De daling werd opgevangen door het eerste Fibonacci correctieniveau van de stijging van 308 punten naar 349 punten.
Dalingen zouden interessante koopmomenten kunnen zijn, mits de AEX boven de steunzones van oktober (rond 330 punten), danwel de steungrens rond 310 punten weet te blijven. De AEX heeft dit jaar diverse malen bewezen de (Europese schulden) crises te boven kunnen komen. De stijgende trend sinds de bodem van maart 2009 is dan ook nog steeds intact, al kunnen we op bewegingen vanaf september 2009 niet meer dan het predicaat neutraal opplakken. Al 14 maanden beweegt de AEX dan ook zijwaarts.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting