AEX veert op van oktoberbodem

De AEX daalde sinds 20 oktober aanzienlijk, nadat het recordniveau van dit jaar werd aangescherpt. De AEX strandde op het 50% Fibonacci-weerstandsniveau, gemeten vanaf de top in 2007 tot de bodem van dit… De AEX daalde sinds 20 oktober aanzienlijk, nadat het recordniveau van dit jaar werd aangescherpt. De AEX strandde op het 50% Fibonacci-weerstandsniveau, gemeten vanaf de top in 2007 tot de bodem van dit jaar. In een kort tijdsbestek werden de opgebouwde winsten van oktober vrijwel geheel weggevaagd.
De vraag is of deze scherpe daling een correctie binnen de stijgende trend sinds maart betekent. Of staan we aan het einde van de opleving binnen de dalende trend die in 2007 of zelfs vanaf 2000 werd ingezet? Het herstel dat de AEX-index in maart inzette, is weliswaar indrukwekkend, maar de AEX is sinds de top van 2000 toch ruimschoots gehalveerd. Een kwestie van perceptie derhalve.
De afgelopen maanden werden na diverse correcties de bodems op een steeds hoger niveau gevormd. Dit duidt erop dat beleggers dalingen stelselmatig aanwenden om te kopen. Vorig jaar was het juist andersom: de AEX halveerde in 2008 waarbij rallies werden aangegrepen om te verkopen zodat de toppen op een steeds lager niveau werden gevormd.
De koersontwikkeling van de euro/dollar heeft dit jaar het beeld van de AEX bepaald. De AEX steeg sinds de bodem in maart hand-in-hand met de euro. De afgelopen weken nam de euro aanzienlijk gas terug nadat de $ 1,50-grens werd bereikt. Mocht de euro de dalende lijn voortzetten, dan zou dat voor verkoopdruk op de AEX kunnen zorgen.
Het blijft daarnaast opmerkelijk dat de rente nog steeds onder druk staat, de paniekindicator VIX op een relatief hoog niveau consolideert en goud door het dak gaat. Dit betekent dat veel beleggers de aandelenmarkt niet geheel vertrouwen.
Voor het positieve beeld is de eerstvolgende bodem rond 296 punten cruciaal. Zolang deze steunzone stand houdt, ligt een verdere stijging in de lijn der verwachtingen. Een doorbraak van deze steungrens zal echter het sein op rood zetten. Zolang dit steunniveau intact is, zou de recente daling opnieuw een mooi instapmoment kunnen zijn.
AEX Verwachting