AEX veert op van steunzone rond 345-punten

De AEX dook maandagochtend richting de (uiterste) steungrens rond 343 punten, maar herstelde zich vervolgens sterk. De AEX-index eindigde 0,3% hoger op een stand van 346,94 punten. Daarmee veerde de Amsterdamse… De AEX dook maandagochtend richting de (uiterste) steungrens rond 343 punten, maar herstelde zich vervolgens sterk. De AEX-index eindigde 0,3% hoger op een stand van 346,94 punten. Daarmee veerde de Amsterdamse hoofdgraadmeter (opnieuw) op van de steunzone rond 345-punten. De schuldproblematiek van de ‘Club MedÂ’-landen blijft de (Europese) effectenbeurzen teisteren. De PIIGS-landen Portugal, Griekenland en Spanje sleurden vorige week de omringende eurobeurzen met zich mee naar het zuiden. Het is positief dat de AEX het hoogterecord sinds het najaar van 2008 medio april aanscherpte. De AEX mag weliswaar door de knieën zakken, zij het niet te diep. Het uitbraakniveau rond 345 punten, zijnde de ‘highÂ’ van januari, is hierbij cruciaal.
TNT profiteerde in de eerste drie maanden van dit jaar van het herstel van de wereldeconomie. Dankzij het aantrekken van de internationale handel deed vooral de express-divisie goede zaken. Het post- en pakketbezorgbedrijf vervoerde op jaarbasis in het eerste kwartaal ruim 10% meer pakketten over de weg en zelfs meer dan 22% door de lucht. Volgens topman Peter Bakker is het herstel van de economie evenwel nog kwetsbaar. TNT maakt zich op voor een splitsing: de postdivisie mag worden verkocht, terwijl de expresdienst wordt versterkt. Er doen tevens geruchten de ronde over een beursgang. De verkoop zou volgens Rabo Securities circa € 4 miljard kunnen opleveren.
Het noodplan voor Griekenland pakt slechts één van de drie grote problemen van het land aan. Economen van NIBC Research stellen dat het Griekse begrotingstekort wordt aangepakt middels een zwaar bezuinigingspakket. De Haagse bankiers vrezen echter dat de hoge staatsschuld intact blijft en zelfs verder toeneemt. Bovendien hebben de Grieken een slechte concurrentiepositie: de arbeidskosten in Griekenland zijn in de afgelopen twintig jaar verdrievoudigd, terwijl ze in Duitsland ongeveer gelijk zijn gebleven. Met het noodplan worden de schulden van Griekenland slechts overgeheveld van private partijen (banken) naar overheden. In Griekenland werd de noodhulp beantwoord met een massale staking. De nieuwe arbeidsonrust lijkt zo ongeveer het laatste wat het land kan gebruiken.
De activiteit in de verwerkende industrie in de eurozone is in april toegenomen naar het hoogste niveau in bijna vier jaar. Volgens het Britse onderzoeksbureau Markit steeg de inkoopmanagersindex voor de industrie van 56,6 in maart naar 57,6 in april. Het betreft de zevende maand op rij dat de index boven 50 noteert, wat op groei duidt.
In de Verenigde Staten zijn in de eerste maanden van het jaar de bouwuitgaven gedaald met circa 14% op jaarbasis. In maart stegen de bouwuitgaven met 0,2% op maandbasis. Analisten verwachtten een daling met 0,3% op maandbasis.
De AEX-index herstelde zich gisteren sterk, gezien de forse tegenwind uit het zuiden en het zuidoosten. Na de forse kredietwaardigheidverlagingen van Portugal, Griekenland en Spanje kwam hier het enorme noodpakket voor Griekenland nog eens bij. De AEX bereikte vorige week het hoogste niveau sinds het najaar van 2008, maar wist dit niveau niet vast te houden. De AEX nam wat gas terug en daalde tot onder het uitbraakniveau rond 345 punten. Deze steungrens werd aan een zware test onderworpen. Vooralsnog weet de AEX boven deze steunzone te blijven. Het 61,8% Fibonacci retracement level biedt hierbij een natuurlijk steunniveau. Zolang de AEX niet te diep door de knieën zakt en daarbij tevens in staat is om hogere bodems te vormen, blijft de stijgende trend sinds vorig jaar maart intact. Dalingen bieden dan ook interessante instapmogelijkheden. Tevens geven dalingen ons de kans om bestaande winstgevende posities verder uit te breiden.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in TNT.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting