AEX veert op vanaf 345-puntenzone

De AEX viel de afgelopen dagen terug vanwege de (schuld)perikelen rondom de PIIGS-landen Portugal, Griekenland en Spanje. Donderdag zette de AEX-index evenwel een herstel in en sloot 1,1% hoger op een… De AEX viel de afgelopen dagen terug vanwege de (schuld)perikelen rondom de PIIGS-landen Portugal, Griekenland en Spanje. Donderdag zette de AEX-index evenwel een herstel in en sloot 1,1% hoger op een stand van 348,46 punten. Door de daling is ons meest recente koersdoel van 361,97 punten verder uit het vizier geraakt. Maandag wist de AEX het hoogterecord sinds het najaar van 2008 verder aan te scherpen. Dat de index vervolgens wat gas terugnam, is geen reden tot paniek. Wel is het van belang dat de AEX boven het uitbraakniveau rond 345 punten weet te blijven.
ArcelorMittal rapporteerde over het eerste kwartaal een nettowinst $ 679 miljoen, terwijl analisten een winst van (slechts) € 307 miljoen hadden verwacht. In de eerste drie maanden van 2009 leed het staalconcern nog een nettoverlies van circa $ 1,1 miljard. Bestuursvoorzitter Lakshmi Mittal liet zich evenwel optimistisch uit: “het herstel zet door in lijn met de verwachtingen. Het ziet er naar uit dat 2010 een beter jaar wordt voor ArcelorMittal.” Sinds het begin van dit jaar neemt de vraag vanuit alle belangrijke markten toe, wat een positief effect zal hebben op het tweede kwartaal. Voor het tweede kwartaal zet ’s werelds grootste staalconcern in op een bedrijfsresultaat van $ 2,8 à $ 3,2 miljard.
Unilever behaalde over het het eerste kwartaal van dit jaar eveneens ‘eclatante resultaten’. De volumes stegen met 7,6%, terwijl de prijzen met 3,3% daalden. Het zeep- en voedingsmiddelenconcern rapporteerde een omzet van € 10,14 miljard, 6,7% meer dan Unilever in de eerste maanden van 2009 omzette.
 
Koninklijke Vopak heeft het recht verworven om een opslagterminal voor vloeibare bulkproducten te bouwen in de haven van het Spaanse Algeciras. Dit is mogelijk vanwege een overname van Alpetrol. Het tankopslagbedrijf neemt hierbij 80% van de aandelen van het Spaanse Alpetrol over van de Russische oliemaatschappij NK Alliance. Vopak gaat met haar partner Vilma Oil een terminal met een capaciteit van 403.000 kubieke meter bouwen die medio 2012 gereed moet zijn. Algeciras is een strategische plek aan de Straat van Gibraltar en is een belangrijk logistiek knooppunt.
 
De afzetprijzen in de industrie stegen in maart circa 8% op jaarbasis. Maart was de vierde sequentiële maand dat de prijzen stegen op jaarbasis. In de aardolieverwerkende industrie stegen de prijzen met bijna 55% verreweg het hardst.
Consumenten en ondernemers hebben in april meer vertrouwen gekregen in de economie van de eurozone. De vertrouwensindex van beide groepen bereikte zelfs de hoogste stand in twee jaar. De Duitse werkloosheid is in april harder gedaald dan verwacht, zo blijkt uit cijfers van het Duitse federale arbeidsbureau. Het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheidspercentage kwam uit op 7,8% versus 8% in maart.
De AEX-index kreeg de afgelopen dagen een paar forse tikken te verwerken vanwege Portugal, Griekenland en Spanje. De AEX bereikte daarbij het uitbraakniveau rond 345 punten. De vraag is nu of de index boven deze steunzone weet te blijven. Het 61,8% Fibonacci retracement level biedt hier een natuurlijk steunniveau. Ons eerder opwaarts herziene koersdoel van 361,97 punten is inmiddels verder uit het zicht geraakt. Zolang de AEX evenwel in staat is om hogere bodems te vormen, blijft de stijgende trend sinds vorig jaar maart intact. Dalingen zouden interessante instapmogelijkheden kunnen bieden of de kans geven om bestaande winstgevende posities verder uit te breiden.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Vopak en ArcelorMittal.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting