AEX veert sterk op van meerjarig dieptepunt

Maandag ging de AEX-index goed uit de startblokken en sloot bijna 7% hoger op 269,41 punten. Index-zwaargewicht ING, dat vrijdag nog zwaar onder vuur lag, was de grote winnaar na een kapitaalinjectie door… Maandag ging de AEX-index goed uit de startblokken en sloot bijna 7% hoger op 269,41 punten. Index-zwaargewicht ING, dat vrijdag nog zwaar onder vuur lag, was de grote winnaar na een kapitaalinjectie door de Nederlandse staat. Bovendien schraagden meevallende Amerikaanse macrocijfers het fragiele vertrouwen. Vrijdag bereikte de AEX een nieuw meerjarig dieptepunt op 242,37 punten. De opleving van maandag is bemoedigend. De sterk dalende trend blijft echter onverminderd intact. Het lichtpuntje in de vorm van divergentie tussen de AEX en de RSI is nog altijd intact. De RSI vormt bodems op hogere niveaus, terwijl de AEX dieptepunt na dieptepunt noteert. Dit is weliswaar geen garantie voor stijgende koersen is, maar toch een strohalmpje waaraan we ons kunnen vastklampen.
ING herstelde maandag aanzienlijk met een winst van bijna 30%. Vrijdag verloor de noodlijdende bankverzekeraar echter nog hetzelfde percentage. Per saldo staat ING dus nog steeds fors lager ten opzichte van voor de vrije val. Vrijdag maakte ING bekend door de kredietcrisis fors in de rode cijfers te zullen belanden. De bankverzekeraar verwacht in het derde kwartaal een nettoverlies van € 500 miljoen. Door de onrust op de financiële markten en de kredietcrisis heeft ING voor ruim € 3,1 miljard moeten afboeken op aandelen en obligaties en investeringen in complexe financiële derivaten. Het betreft onder meer collateralized debt obligations. Naar verluidt heeft ING voor circa € 20 miljard aan cdo’s in portefeuille, wat impliceert dat ING nog vele miljarden zal moeten afboeken. Dit hangt derhalve nog steeds als een ‘Zwaard van Damocles’ boven ING.
ING moest het afgelopen weekend aankloppen bij de Nederlandse staat. Wouter Bos heeft staatssteun ad € 10 miljard aan ING verstrekt. Het is opmerkelijk dat beleggers hieruit hoop en moed putten. Het kernkapitaal wordt door de belastingbetaler versterkt tegen een ‘woekerrente’ van 8,5% rente. Daarnaast wordt het slotdividend over 2008 gepasseerd (waarmee beleggers dus worden geraakt). Bestuurders doen afstand van hun bonussen, de exit-regelingen worden beperkt tot één jaarsalaris’. Daarnaast komen (indirect) twee ambtenaren op het pluche bij de Raad van Commissarissen die vetorecht krijgen hetgeen aangeeft hoe hoog de nood moet zijn. ING verkocht tevens de Taiwanese levensverzekeringsactiviteiten voor € 450 miljoen, hetgeen de kapitaalpositie helpt te versterken. Aegon en SNS Reaal studeren nog op een kapitaalinjectie uit het noodfonds.
Wall Street reageerde opgelucht na signalen dat de spanningen op de (Amerikaanse) kredietmarkten wat afnamen. Bovendien werden de uitlatingen van Ben S. Bernanke voor de House Budget Committee positief uitgelegd. De Fed-voorzitter liet weten dat de Amerikaanse economie een aantal kwartalen zwak zal blijven. Hiermee werd impliciet gehint op nog meer renteverlagingen, zo die nog mogelijk zijn. Bovendien riep Bernanke op dat ‘Het Congres moet overwegen maatregelen te nemen die de toegang tot krediet voor consumenten, huiseigenaars, bedrijven en andere leners vergemakkelijken’. De index van leading indicators steeg in september onverwacht met 0,3%, terwijl de markt op een daling van 0,2% rekende. Dinsdag is de Amerikaanse macroagenda leeg. De bedrijvenagenda is daarentegen boordevol cijfers. Een greep: Yahoo!, Caterpillar en DuPont komen met de kwartaalresultaten. Kortom, het cijferseizoen is in alle hevigheid losgebarsten.
De AEX veerde maandag sterk op, echter deze opleving moet wel een vervolg krijgen. Met pijn en moeite houdt het enige lichtpuntje -de divergentie tussen de AEX en de koopkrachtindicator RSI- stand. Zolang er bij een dalende markt op een eerder tijdstip weer kopers actief worden, is een (fors) herstel mogelijk. Echter, voordat de markt weer een structureel herstel zal laten zien, dient eerst het vertrouwen terug te komen. Eén zwaluw maakt immers nog geen zomer. De index dient 100% te stijgen om het verlies van dit jaar weg te poetsten. De short-posities die BeursBulletin al geruime tijd bezit, zijn de afgelopen maanden door het dak geschoten. Daarmee zijn de aandelenportefeuille goed beschermd. Tien van de elf portefeuilles weten zodoende de AEX ruimschoots te verslaan. Bovendien is er voldoende cash om weer een aantal fondsen in portefeuille op te nemen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting