AEX veert sterk op

De AEX-index leek donderdag de dalende lijn voort te zetten, maar veerde gedurende de dag sterk op. De AEX sloot gisteren 2,1% hoger op 309,65 punten, waarmee de 300-puntengrens vooralsnog stand heeft… De AEX-index leek donderdag de dalende lijn voort te zetten, maar veerde gedurende de dag sterk op. De AEX sloot gisteren 2,1% hoger op 309,65 punten, waarmee de 300-puntengrens vooralsnog stand heeft gehouden. De AEX heeft nog aanzienlijke dalingsruimte, voordat de positieve trend sinds maart doorbroken is. Voor wat betreft de forse correctie van deze week is de bodem van begin oktober van cruciaal belang. Zolang dit niveau, rond 296 punten, standhoudt, is de hervatting van de opgaande lijn waarschijnlijk. Wordt deze bodem echter doorbroken, dan springt het sein op rood. Het lot van de AEX ligt in handen van de euro/dollar. Een verdere daling van de euro, zal neerwaartse druk op de AEX geven.
Royal Dutch Shell rapporteerde gisteren tegenvallende derdekwartaalcijfers. Shell kondigde aan een drastische reorganisatie door te voeren. Daarbij zal het totale personeelsbestand met circa 5% worden afgeslankt. In het derde kwartaal kampte Shell met “zwakke economische omstandigheden”. Vooral de flink gedaalde olieprijs en een lagere productie resulteerden in een winstdaling van 73% tot $ 3 miljard.
Randstad daalde gisteren, evenals Royal Dutch Shell, na de publicatie van cijfers. De uitzender zag de winst in het derde kwartaal dalen naar € 60,9 miljoen versus € 78,5 miljoen in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet kromp 28% tot € 3,18 miljard. Volgens Randstad is in veel markten sprake van herstel, maar is dat herstel “fragiel”. Wel noemde bestuursvoorzitter Ben Noteboom de omzetontwikkeling “bemoedigend”.
De financiële fondsen wisten gisteren uit de hoek te komen, waarin ze eerder deze week werden gedreven. Zowel ING als Aegon boekten aanzienlijke koerswinsten. Aegon kondigde aan, de belastingbetaler € 1 miljard terug te betalen. De Haagse verzekeraar betaalt een premie van maximaal 13% voor het vroegtijdig aflossen. BinckBank rapporteerde vanochtend prima derdekwartaalcijfers.
Het vertrouwen dat consumenten en ondernemers in de eurozone hebben in de economie, is deze maand licht verbeterd. De index die het vertrouwen aangeeft, steeg in oktober naar 86,2 versus 82,8 in september. Daarnaast daalde de werkloosheid in Duitsland in oktober met 118.000 werklozen tot ruim 3,2 miljoen. Nog altijd zit 7,7% van de Duitse beroepsbevolking op de reservebank.
Wall Street veerde op na meevallende macrocijfers. De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal met 3,5% op jaarbasis. Daarmee is officieus een einde gekomen aan de langste recessie in de VS sinds het begin van de metingen in 1947. In het tweede kwartaal werd nog een krimp van 0,7% gemeten. De uitgaven van consumenten stegen in het derde kwartaal met 3,4%, wat de sterkste stijging sinds het eerste kwartaal van 2007 betekent. De economie groeide dankzij eenmalige maatregelen doordat er veel meer nieuwe auto’s werden verkocht dankzij de sloopregeling. Ook werd zwaar gesubsidieerd in woningbouw.
De correlatie tussen de AEX en de euro/dollar is sinds maart opvallend groot. De euro/dollar verzwakte sinds vorige week sterk, waarbij de AEX mee naar beneden werd gesleurd. Marktpartijen draaien hun dollar-carry trades terug, waarbij aandelen worden verkocht. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten, daar een duurder wordende dollar, automatisch een duurder wordende (dollar)lening betekent. We hebben een dergelijke carry trade eerder gezien met de Japanse yen. Toen de yen in 2008 aanzienlijk begon te stijgen (versus de euro), had dat een zeer negatieve invloed op de aandelenmarkten. In 2008 halveerde de AEX-index. Technisch bezien, lijkt de 300-puntengrens momenteel opnieuw voor steun te zorgen. Voor de AEX is de stijgende trend, waarin de AEX zich al maanden bevindt, van groot belang. Zolang de dalingen worden gevolgd door forse herstelbewegingen, kan de blik omhoog gericht blijven. De bodem rond 296 punten is bovendien van cruciaal belang. Zolang de index zich boven het bodemniveau van begin oktober weet te handhaven, is optimisme gerechtvaardigd.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in Royal Dutch Shell, BinckBank, Aegon, ING en Randstad.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting