AEX verder in consolidatiedriehoek gedrukt

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Vrijdag stond in het teken van de maandelijkse Amerikaanse banencijfers. Het aantal banen in de VS steeg in oktober met 80.000, waarbij de werkloosheid met 0,1%-punt daalde tot 9%. De AEX kende een bewogen week, maar bleef daarbij binnen de consolidatiedriehoek. De stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van dit jaar is intact, maar de dalende…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Vrijdag stond in het teken van de maandelijkse Amerikaanse banencijfers. Het aantal banen in de VS steeg in oktober met 80.000, waarbij de werkloosheid met 0,1%-punt daalde tot 9%. De AEX kende een bewogen week, maar bleef daarbij binnen de consolidatiedriehoek. De stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt van dit jaar is intact, maar de dalende weerstandslijn van de afgelopen maanden is evenmin doorbroken.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Er heerste grote onzekerheid of de Griekse premier Papandreou zijn functie neer zou leggen of niet. Ook het al dan niet doorgaan van het Griekse referendum zorgde voor de nodige nervositeit. Er komt nu een tijdelijke coalitieregering. Zodra deze is gevormd, stapt Papandreou op. De schuldencrisis in Europa duurt volgens Merkel echter nog zeker tien jaar, zo meldde zij zaterdag in een videoboodschap.
 
Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX herstelde vorige week weliswaar, maar wist niet de high van vorige week rond 318 punten te overschrijden. Desalniettemin bleef de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september intact. De AEX zal aanzienlijk moeten stijgen om de downtrend sinds het voorjaar te verlaten. De RSI wist niet uit de bear market range te ontsnappen. Dat zal pas bij een doorbraak van de 60%-grens zijn, waarbij de bevestiging volgt boven 70%.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Dagbasis
De AEX vormde een aantal weken geleden een opwaarts koershiaat rond 310 punten, maar ketste vervolgens af op de dalende weerstandslijn. De AEX heeft nog een lange weg te gaan, waarbij het koershiaat van begin augustus (onder 320 punten) eveneens dient te worden gesloten.

Vorige week vormde de AEX opnieuw een neerwaarts koershiaat wat een uiterst zwak teken was. Het opwaarts en neerwaarts koershiaat vormen een island reversal-patroon. Zodra het koershiaat rond 307,50 punten gesloten wordt, wordt dit omkeerpatroon geneutraliseerd.

De voorgaande weken steeg de RSI weliswaar, maar de koopkrachtindicator wist niet overbought (boven 70%) te worden. De RSI zal overbought moeten worden om de bull range te bevestigen, waarbij de ondergrens rond 40% belangrijk is  voor de bull range.

Uurbasis
De RSI op uurbasis viel vorige week terug en bereikte zelfs de oversold-zone (onder 30%) waarmee de bear range werd bevestigd. De koopkrachtindicator herstelde weliswaar, maar wist niet overbought te worden. Het is desalniettemin positief dat de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 punten nog intact is.

Aangezien de AEX in een consolidatiedriehoek zit, geeft dit aan dat de AEX in een neutrale fase zit. De koopkrachtindicator RSI noteert op dag- week- en uurbasis in een neutrale zone. Zodra de RSI boven 70% weet te komen, mogen we pas spreken van een bull range.

Zolang bovengenoemde neerwaartse gaps open staan, blijft het echter oppassen geblazen. Zelfs indien deze worden gesloten, heeft de AEX nog een lange weg te gaan om de top van juli te overschrijden.

Het is nog steeds wachten op een uitbraak van de AEX uit de driehoek. Volgt er na een hogere bodem, een hogere top of na een lagere top, een lagere bodem? De convergerende lijnen geven aan dat het antwoord niet lang op zich kan laten wachten.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting