AEX verder in de consolidatiedriehoek gedreven

De AEX-index trok donderdag de stijgende lijn stevig door en sloot 2,7% hoger op een stand van 335,20 punten. Door dit herstel is de AEX verder in de consolidatiedriehoek gedreven, die de afgelopen maanden… De AEX-index trok donderdag de stijgende lijn stevig door en sloot 2,7% hoger op een stand van 335,20 punten. Door dit herstel is de AEX verder in de consolidatiedriehoek gedreven, die de afgelopen maanden is gevormd. Zolang de dalende trend sinds eind april intact is, blijft het echter oppassen geblazen. De blik is derhalve gericht op de top van juni. Ook is het van cruciaal belang waar de volgende bodem wordt gevormd. Zolang deze hoger ligt dan die van eind mei en begin juli, is een verder herstel mogelijk. Kortom, het is wachten op een uitbraak uit de maandenlange consolidatiefase tussen 300 punten en 360 punten.
Gisteren rapporteerde Unibail-Rodamco over de eerste helft van 2010 een nettowinst van circa € 1,1 miljard versus een verlies van € 1,3 miljard over dezelfde periode een jaar geleden. De winststijging was evenwel te danken aan een opwaardering van de vastgoedportefeuille. Het Frans-Nederlandse vastgoedfonds herhaalde de eerder uitgesproken verwachting voor dit jaar dat het directe resultaat met 0% tot 2% zal toenemen. Voorts kondigde het vastgoedconcern aan € 20 euro per aandeel aan aandeelhouders te retourneren, oftewel € 1,8 miljard. Met andere woorden: het management weet niet hoe dit geld rendabel te investeren. Bestuursvoorzitter Guillaume Poitrinal stelde dat het geen dividenduitkering betreft.
Koninklijke Ten Cate (KTC) liep op de publicatie van de halfjaarcijfers op 26 augustus vooruit en won 6,7%. De fabrikant van onder meer technisch hoogwaardig textiel en kunstgras, meldde dat het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal is gestegen naar € 27 miljoen versus € 11,1 miljoen in het tweede kwartaal van 2009. Het bedrijfsresultaat over de eerste zes maanden van dit jaar verdubbelde tot € 33 miljoen. De omzet nam in de eerste zes maanden toe met 5% tot € 450 miljoen euro. Het management van Koninklijke Ten Cate verwacht dat in de tweede helft van 2010 “de verbetering van de resultaten zich zal voortzetten en dat er ook vanuit de sector Advanced Textiles & Composites sprake is van positieve ontwikkelingen die de winstgroei ondersteunen”.
De dekkingsgraad van drie van de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen is eind juni opnieuw verslechterd. De metaalfondsen PMT en PME, alsmede het fonds voor verplegend personeel Zorg en Welzijn hebben (zwaar) te lijden onder de lage rente en de aanhoudende zwakte op de aandelenmarkten. Het pensioenfonds voor werknemers in de kleinmetaal PMT, dat circa € 35 miljard beheert, staat er met een dekkingsgraad van 91% het aller-slechtst voor eind juni. De dekkingsgraad drukt het pensioenvermogen uit als percentage van waarde van de toegezegde pensioenuitkeringen. Met andere woorden bij 100% is het vermogen exact voldoende om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen. DNB hanteert een minimumeis van 105%. Het twee na grootste pensioenfonds van Nederland (na ABP) Pensioenfonds Zorg en Welzijn (ruim € 90 miljard) had een dekkingsgraad van 99%.
Acht Spaanse banken en negentien spaarinstellingen ondergingen de stresstest. El Economista meldde dat de Spaanse spaarbanken met succes deze (geen) stresstesten zullen doorstaan dankzij een slimme truc. Daarbij werd Spaanse reddingshulp aangemerkt als eigen kapitaal. De Spaanse krant citeerde een bron, die stelde dat naar verwachting niemand zal zakken dankzij kapitaalinjecties vanuit het Spanish Fund for Orderly Bank Restructuring (FROB). Het reddingsfonds dat in juni 2009 werd opgericht, heeft meer dan € 10 miljard in regionale spaarbanken gepompt. Veel ‘spaarbanken’ kwamen in de problemen door het leeglopen van de vastgoedbubbel.
De AEX-index wist de afgelopen handelsdagen fors te herstellen, zij het binnen de dalende trend sinds eind april. De index zit al maanden gevangen in de hardnekkige consolidatiedriehoek. Het vlak lopende 200-daags voortschrijdende gemiddelde is illustratief voor de neutrale trend van de AEX sinds september vorig jaar. Sinds het begin van dit jaar is bovendien een diamantpatroon gevormd, waarbij een uitbraak uit dit betrouwbare (top)patroon doorgaans niet lang op zich laat wachten.
BeursBulletin blijft dan ook alert en tevens geduldig wachten op een uitbraak uit deze maandenlange consolidatiefase. Sterk presterende aandelen in de portefeuille worden gekoesterd. Daarnaast is vroegtijdig een groot aantal winstgevende shortposities in zwakke fondsen ingenomen, die slechter presteren dan de AEX. Een uitbraak uit het diamantpatroon is doorgaans zeer krachtig, waardoor ons geduld rijkelijk zou kunnen worden beloond. Ook hier geldt dus: geduld is een schone zaak.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft posities in AEX en Unibail-Rodamco.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting