AEX verder in de (drie)hoek gedreven

De AEX stond gisteren opnieuw zwaar onder druk, maar trachtte andermaal zijn rug te rechten. De AEX-index slaagde er echter niet in om het verlies volledig weg te poetsen en sloot 1,3% lager op 260,90… De AEX stond gisteren opnieuw zwaar onder druk, maar trachtte andermaal zijn rug te rechten. De AEX-index slaagde er echter niet in om het verlies volledig weg te poetsen en sloot 1,3% lager op 260,90 punten. Het proces van hogere bodems en hogere toppen is nog altijd intact, maar vertoont de laatste weken wel wat haarscheurtjes. De negatieve divergentie tussen de AEX en de RSI is een veeg teken, waardoor voorzichtigheid geboden is. Een doorbraak van het dieptepunt van mei rond het 250-puntenniveau zal het licht op rood doen springen. Vooralsnog is het niet nodig om in paniek te raken, daar de uptrend sinds maart intact is. Wanneer de AEX zelfs voldoende krachtig blijkt om de toppen van februari en mei te doorbreken, kan er een aanval worden gedaan op de top van januari.
ArcelorMittal (+3,5%) geeft de index in ieder geval het goede voorbeeld middels pogingen om opwaarts uit te breken. Het lot van de AEX-index ligt vanwege het grote gewicht van het staalfonds mede in handen van ArcelorMittal. De opwaartse uitbraak geeft een positief impuls aan de AEX. Uiteraard zullen tevens andere zwaargewichten zoals Unilever (-2,6%) en Royal Dutch Shell (onveranderd) eveneens de stijgende lijn moeten voortzetten om de AEX uit het slop te trekken.
Ahold rapporteerde over de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van € 196 miljoen euro. Hogere belastingen en een voorziening van ruim € 60 miljoen drukten de nettowinst, aldus het supermarktconcern. De brutowinstmarge van de winkelactiviteiten bedroeg in het eerste kwartaal 4,8% versus 5% over de eerste drie maanden van 2008. Het aandeel verloor circa 3%.
In Duitsland is de (voor seizoensinvloeden aangepaste) werkloosheid licht gestegen naar 8,2% van de beroepsbevolking. Het consumentenvertrouwen in de eurozone steeg in deze maand naar 69,3 punten versus 67,2 punten in april. Vandaag staan onder meer de consumentenprijzen en de werkloosheid in de eurozone op het programma.
Wall Street veerde op onder meer vanwege meevallende durable goods. De orders voor duurzame goederen stegen vorige maand met 1,9% versus een neerwaartse herziening naar -2,1% in maart. De verkopen van nieuwe huizen stegen in april fractioneel met 0,3% versus maart. De mediane huizenverkoopprijzen daalden op jaarbasis met 14,9%. Vandaag wordt onder meer het BBP-cijfer gepubliceerd, alsmede de Chicago PMI-Index en het consumentenvertrouwen. Obligatiehouders van General Motors zijn uiteindelijk gezwicht voor een $ 25-miljard schuldvermindering in ruil voor een belang van 10% in een afgeslankt GM.
Het is een sterk teken dat de dalingen van de AEX-index vooralsnog geen vervolg krijgen. Temeer daar de lange termijn dalende trend voor veel verkoopdruk zorgt. Wel kunnen we constateren dat de koopkracht in de afgelopen weken is afgenomen. Dit blijkt uit het patroon van de RSI: terwijl de AEX onlangs een hogere top bereikte, werd dit daarentegen niet door de koopkrachtmeter bevestigd. Sterker nog, de RSI vormde een lagere top. Deze negatieve divergentie is een waarschuwingssignaal.
Een doorbraak van de 250-puntengrens impliceert een korte termijn trendbreuk. Zolang de AEX tussen grofweg 250 punten en 267 punten blijft bewegen, hoeft er nog geen actie te worden ondernomen. De dalende trend vanaf 2007 is nog steeds intact, al worden de lange termijn indicatoren door de krachtige stijging wel steeds meer geneutraliseerd.
De AEX is derhalve in afwachting van een uitbraak. Het voordeel van de huidige consolidatie is dat de bandbreedte steeds kleiner wordt. Zodra blijkt welke trend wordt verlaten, de lange dalende of de korte stijgende, komen we opnieuw in actie. We handhaven de aandelenposities die op een mooie winst staan en ons een uitstekende uitgangspositie bieden bij een verdere stijging. Aan de andere kant bieden de short-posities die het neerwaarts risico al sinds vorig jaar afdekken, nog steeds bescherming.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting