AEX verder onder druk door Grieks referendum

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX kreeg dinsdag rake klappen te verwerken vanwege de aankondiging van het Griekse referendum omtrent het Europese akkoord. De AEX dook daarbij opnieuw onder de 300-puntengrens en eindigde 3,7% lager op 296,19 punten. De AEX testte (opnieuw) het uitbraakniveau rond 295 punten en corrigeerde daarmee binnen de stijgende trend sinds het…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX kreeg dinsdag rake klappen te verwerken vanwege de aankondiging van het Griekse referendum omtrent het Europese akkoord. De AEX dook daarbij opnieuw onder de 300-puntengrens en eindigde 3,7% lager op 296,19 punten. De AEX testte (opnieuw) het uitbraakniveau rond 295 punten en corrigeerde daarmee binnen de stijgende trend sinds het dieptepunt in september rond 256 punten.

De Griekse regering plaatste maandagavond een bom onder de euro door een referendum aan te kondigen over het recent gesloten Europese akkoord. De kans dat de Griekse populatie voor het akkoord zal stemmen, is niet bijzonder groot. Niet alleen beleggers schrokken van dit bericht, maar ook de Griekse minister van Financiën Venizelos was onaangenaam verrast. ING was hierdoor gisteren de gebeten hond en verloor meer dan 14%. Papandreou kreeg dinsdagnacht steun van alle Griekse ministers om het referendum te houden.

Weekbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">De AEX tikte vorige week nog een nieuwe high van de afgelopen maanden aan rond 318 punten. Vervolgens gleed de index opnieuw hard bergafwaarts, waarmee de downtrend van de afgelopen maanden intact bleef. De AEX zal niet alleen de dalende weerstandslijn moeten doorbreken, maar tevens de top van juli rond 347 punten moeten zien te passeren.

Kortom, de index zal aanzienlijk moeten stijgen om de downtrend te verlaten. De koopkrachtindicator RSI kroop de afgelopen weken omhoog, maar bivakkeert nog steeds binnen de bear market range (onder 60%), waaruit de RSI zal moeten ontsnappen.

Dagbasis
De index vormde donderdag een opwaarts koershiaat rond 310 punten, maar ketste vervolgens af op de dalende weerstandslijn. De AEX heeft nog een lange weg te gaan, waarbij het koershiaat van begin augustus (onder 320 punten) eveneens dient te worden gesloten. Gisteren vormde de AEX opnieuw een neerwaarts koershiaat wat een uiterst zwak teken is. Het opwaarts en neerwaarts koershiaat vormen een island reversal-patroon, wat een betrouwbaar omkeerpatroon is.

De voorgaande weken steeg de RSI, maar deze wist niet overbought te worden (boven 70%). De RSI zal overbought moeten worden om de bull range te bevestigen. De ondergrens ligt rond 40% voor de bull range.

Uurbasis
De AEX is in de uurgrafiek gisteren zeer diep gevallen en bereikte daarbij zelfs de oversold-zone (onder 30%). De bear range werd hiermee bevestigd. Het is geen goed teken dat het beeld van de koopkrachtindicator binnen het kortere time frame negatief is geworden. Desalniettemin is de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september rond 256 punten intact. De AEX heeft derhalve nog kans om een hogere bodem te vormen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Het beeld is vanwege de klap van de voorgaande handelsdagen er niet beter op geworden. Aangezien de AEX de afgelopen weken herstelde binnen de dalende trend, geeft dit aan dat de AEX in een neutrale fase zit. Het feit dat de AEX nu op uur- dag- en weekbasis weer in een bear range zit, is niet bemoedigend.

De uitdaging van de AEX is niet alleen om op een hoger niveau dan 256 punten respectievelijk 270 punten een bodem te vormen. Ook zal de top van juli rond 347 punten moeten worden gepasseerd en de dalende trend van de afgelopen maanden zal moeten worden doorbroken. Kortom, de AEX staat voor een groot aantal uitdagingen.

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">        
Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting