AEX verder onderuit

Nadat er dinsdag aan het Damrak een pas op de plaats gemaakt werd, ging het er een dag later weer verhit aan toe. Beleggers brak het zweet uit bij de gedachte aan een wereldwijde recessie. In een wanhopige… Nadat er dinsdag aan het Damrak een pas op de plaats gemaakt werd, ging het er een dag later weer verhit aan toe. Beleggers brak het zweet uit bij de gedachte aan een wereldwijde recessie. In een wanhopige poging om af te koelen, begaf men zich naar de nooduitgang. Het resultaat was dat de AEX wederom zwaar onderuit ging: de index sloot woensdag 5,3% lager op 255,08 punten. Vanuit technisch oogpunt is het duidelijk dat de dalende trends zware druk uitoefenen op de koersen. Enig lichtpuntje blijft de divergentie tussen de AEX en koopkrachtindicator RSI.
Over een brede lijn moesten aandelen het woensdag ontgelden op Beursplein 5. Financials, olie- en grondstoffengerelateerde waarden, technologieaandelen: eensgezind stonden ze in de min. Onder de hoofdfondsen waren Ahold en KPN de enige aandelen die de voeten droog wist te houden. Waar Ahold ternauwernood in de plus eindigde, zette KPN zelfs een mooie dagwinst neer. Reden hiervoor was de bemoedigende boodschap die het bedrijf vandaag verkondigde tijdens de publicatie van de derdekwartaalcijfers: KPN merkt vooralsnog niets van de economische malaise. Het bedrijf verwacht met een ruime marge aan de verwachtingen over heel 2008 te kunnen voldoen en start bovendien een aandeleninkoopprogramma voor een bedrag van € 1 miljard. De omzet steeg ten opzichte van het derde kwartaal van 2007. De winst van KPN over het derde kwartaal daalde echter ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, hetgeen grotendeels te wijten is aan oplopende rentelasten. De nettowinst beschikbaar voor aandeelhouders kwam uit op € 349 miljoen.
 
De overige hoofdfondsen sloten lager. ING verloor meer dan 11%, nadat kredietbeoordelaar Moody’s de avond daarvoor de credit rating van de bank verlaagde. Ook zwaargewicht ArcelorMittal ging fors onderuit, ondanks dat RBS woensdag een koopadvies afgaf voor de staalproducent. Beleggers trokken zich niks aan van het advies van RBS en lieten zich meer leiden door de vrees voor een mondiale recessie.
Langzamerhand wordt duidelijk dat de bedrijfswinsten in toenemende mate onder druk komen te staan of zelfs geheel verdwijnen. Zo deed het Amerikaanse Wachovia de markt schrikken met het bericht dat het bedrijf een nettoverlies van niet minder dan $ 23,9 miljard heeft geleden in het derde kwartaal. Vorig jaar maakte Wachovia, dat zal worden overgenomen door Wells Fargo, nog ruim $ 1,5 miljard winst. Vliegtuigbouwer Boeing maakte eveneens kwartaalcijfers bekend: het bedrijf zag de winst over het derde kwartaal met 37% dalen. Wall Street ging woensdag eveneens zwaar onderuit.
Donderdag wordt bekend hoeveel Amerikanen in de afgelopen week voor de eerste keer een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Verder zal een groot aantal ondernemingen de cijfers over het derde kwartaal bekend maken. Onder andere Coca Cola, Microsoft en UPS zullen resultaten publiceren.
Het technische plaatje van de AEX geeft weinig reden tot optimisme. De dalende trends zijn hardnekkig, zoals woensdag (opnieuw) pijnlijk duidelijk werd. Alleen de divergentie die koopkrachtindicator RSI vertoont ten opzichte van de AEX, vormt nog een lichtpuntje. De divergentie tussen de RSI en de AEX laat zien dat er ten tijde van een daling, op een eerder tijdstip kopers actief worden. De forse koersdaling van woensdag heeft ons echter weer bevestigd in onze overtuiging dat het aanhouden van short-posities geen overbodige luxe is. In de afgelopen maanden hebben wij op deze manier onze (beperkte) aandelenposities prima weten af te dekken. IndexAlert en de ProtectiePortefeuille noteren zelfs nieuwe records.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting