AEX vindt steun bij Fibonacci

Beleggers hielden hun hart vast: zou Zwarte Maandag gevolgd worden door Dolle Dinsdag? Het is maar wat men verstaat onder ‘Dolle Dinsdag’: de term verwijst naar dinsdag 5 september 1944, toen veel Nederlanders… Beleggers hielden hun hart vast: zou Zwarte Maandag gevolgd worden door Dolle Dinsdag? Het is maar wat men verstaat onder ‘Dolle Dinsdag’: de term verwijst naar dinsdag 5 september 1944, toen veel Nederlanders dachten dat de bevrijding aanstaande was. Al snel bleek echter dat de opmars van de Geallieerden minder voorspoedig verliep dan werd gehoopt. De vlaggen waren massaal uitgegaan, maar verdwenen in rap tempo weer richting zolder. Dinsdag 30 september 2008 vertoont ten minste één analogie met die bewuste dag in 1944: het ‘optimistische’ sentiment. De AEX steeg maar liefst 2,4%, tot 331,45 punten. Of de vreugde, net als in 1944, van korte duur is of dat het derde Fibonacci retracement level de bodem was, zal nu moeten blijken.
Na de duizelingwekkende koersval die de AEX maandag liet zien, was de plus die dinsdag werd gerealiseerd een opsteker. Ondanks de forse verliezen die de Dow Jones en de Nasdaq maandagavond hadden gerealiseerd, wist de Amsterdamse hoofdgraadmeter dinsdag in de loop van de ochtend de weg naar boven te vinden. Ondanks dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden het reddingsplan van schatkistbewaarder Henry Paulson wegstemde, is er op de beursvloeren nog altijd hoop dat de Amerikaanse overheid de financiële sector op één of andere manier te hulp zal schieten. Zowel Paulson als president Bush oefenen zware druk uit op het Huis van Afgevaardigden om alsnog met het beoogde reddingsplan in te stemmen. De Amerikaanse Senaat stemt, naar verluidt, woensdagavond over het reddingsplan voor de financiële sector.
Het veelgeplaagde Fortis kon dinsdag eveneens even op adem komen. Het aandeel wist maandag niet te profiteren van het nieuws dat de overheden van de Benelux de bankverzekeraar te hulp schieten met een forse kapitaalinjectie. Dinsdag waren er echter wel beleggers die bereid waren om aandelen Fortis in te slaan, waarbij men een koersdoelverlaging door Citi en twijfels bij Ping An negeerde: Fortis steeg meer dan 11% en was zowaar het sterkste aandeel binnen de AEX-index.
Ook SBM Offshore was in trek: het aandeel kreeg vrijdag nog een verkoopadvies van Goldman Sachs, maar staat nog ruim onder het koersdoel van € 20. Dinsdag zagen beleggers hun kans schoon: SBM Offshore steeg ruim 5%.
In de Verenigde Staten zijn de huizenprijzen in juli voor de tiende maand op rij gedaald: 16,3% ten opzichte van een jaar eerder. Het is de sterkste daling ooit die de Standard & Poor’s/CaseShiller-index heeft gemeten. Woensdag zullen beleggers met interesse kennisnemen van de wekelijkse hypotheekaanvragen in de VS (13:00 uur). Uit de ontwikkeling van de hypotheekaanvragen hopen beleggers op te kunnen maken hoe het is gesteld met de woningmarkt. Een opleving van de Amerikaanse huizenmarkt zou van cruciaal belang kunnen zijn bij het bezweren van de huidige crisis. Beleggers kijken daarom eveneens reikhalzend uit naar de publicatie van de bouwuitgaven in de VS gedurende augustus (16:00 uur).
Het herstel dat de AEX dinsdag realiseerde, is een sterk teken. De Amsterdamse hoofdgraadmeter vond steun bij het derde Fibonacci retracement level (circa 310 punten) en wist vanaf dat niveau weer sterk op te veren. In 2003 en 2004 lag rond dit niveau eveneens een belangrijk steunniveau zodat van toeval geen sprake lijkt. Het is nu wel zaak dat de AEX zich boven dit niveau weet te handhaven. Een doorbraak van het Fibonacci retracement niveau, gemeten vanaf de bodem in 2003 tot de top van 2007, zou namelijk een vervolgdaling impliceren. Het minimale koersdoel van 300 punten (uit hoofde van een afgerond kopschouderformatie) is vrijwel bereikt, zodat deze dreiging eveneens wat afneemt. Zou het lichtpuntje in de vorm van negatieve divergentie met betrekking tot de RSI en de AEX dan toch nog het licht aan het einde van de tunnel betekenen?
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting