AEX voert de druk op

De AEX-index is sinds eind augustus met een indrukwekkende opmars bezig. De AEX veerde op vanaf de steunzone rond 310 punten en doorbrak ‘en passantÂ’ de dalende weerstandslijn van de afgelopen maanden…. De AEX-index is sinds eind augustus met een indrukwekkende opmars bezig. De AEX veerde op vanaf de steunzone rond 310 punten en doorbrak ‘en passantÂ’ de dalende weerstandslijn van de afgelopen maanden. Daarmee heeft de Amsterdamse hoofdgraadmeter de druk verder opgevoerd op de weerstandszone rond 340 punten. Deze horde lijkt vooralsnog echter een brug te ver en heeft de AEX hiermee sinds mei aanzienlijke moeite.
Desalniettemin wist de AEX het driehoekspatroon aan de bovenkant te verlaten. Deze driehoek, gecombineerd met de divergerende lijnen van begin 2010 tot juni, vormen een diamantpatroon. De theorie leert dat dit patroon doorgaans op een top in markt wijst. Vooralsnog blijkt de praktijk toch weerbarstiger te zijn en zitten de stieren nog steeds in het zadel. Zolang de stijgende steunlijn sinds mei intact is, kan de blik opwaarts worden gericht.
Weliswaar nam de AEX de afgelopen dagen wat gas terug, maar is de ondertoon sinds eind mei positiever geworden, getuige de per saldo hogere bodems. Het vlaklopende lange termijn 200-daags voortschrijdende gemiddelde geeft een neutrale markt aan, al loopt dit gemiddelde per saldo wel licht op, wat eveneens een positiever wordende ondertoon aanduidt. Zolang de steunzones rond 310 punten respectievelijk 300 punten intact zijn, handhaven wij onze longposities in sterk presterende aandelen.
Wel zou het wenselijk zijn dat de AEX eens een keer af gaat rekenen met de weerstandszone rond 340 punten. Deze weerstand hangt sinds mei als een ‘zwaard van Damocles’ boven de markt. Mocht de AEX opnieuw afketsen op deze loodzware weerstand, dan is een daling richting 310 punten niet uitgesloten. Zolang deze weerstand niet wordt doorbroken, blijft BeursBulletin op zijn ‘qui vive’ en handhaaft tevens een aantal kansrijke shortposities op zwak presterende fondsen.
Al een jaar lang zit de AEX gevangen tussen 300 en 360 punten, in afwachting op een uitbraak. Wij zitten nog steeds op het puntje van onze stoel om de winstgevende posities uit te breiden, zodra de AEX-index de weerstand rond 340 punten slecht, danwel neerwaarts uit de ‘trading rangeÂ’ breekt. 

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com

Harm van Wijk

De auteur heeft een positie in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting