AEX vormt een hogere top

Het Griekse drama kreeg er deze week een tweetal hoofdstukken bij: Portugal en Spanje. Deze drie landen kregen van Standard & PoorÂ’s een verlaging van de kredietwaardigheid te verwerken. De ‘downgradeÂ’… Het Griekse drama kreeg er deze week een tweetal hoofdstukken bij: Portugal en Spanje. Deze drie landen kregen van Standard & PoorÂ’s een verlaging van de kredietwaardigheid te verwerken. De ‘downgradeÂ’ van Griekenland heeft ertoe geleid dat het Griekse staatspapier nu voor het eerst de status ‘rommel’ heeft gekregen. De rente op tweejarige Griekse staatsleningen liep vervolgens op tot boven 20%.
De Griekse veenbrand sloeg over op andere (olijf)landen. De Portugese en Spaanse effectenbeurzen behoorden deze week tot de grootste dalers binnen de eurozone. De AEX-index nam eveneens wat gas terug, na maandag nog het (jaar)record te hebben aangescherpt rond 358 punten.
Door de recente daling is de AEX teruggevallen tot de uitbraakzone rond 345 punten. De daling vanaf de recente top vindt plaats binnen de stijgende trend sinds maart 2009. De vraag is waar de index nu de volgende bodem weet te vormen. Na de forse stijging sinds begin maart, is de AEX in april per saldo niets opgeschoten zodat sprake is van een consolidatie in de stijgende trend.
Ons eerder opwaarts herziene koersdoel van 361,97 punten is wat verder uit het zicht geraakt. Zolang de AEX echter in staat is om hogere bodems te vormen, blijft de stijgende trend sinds vorig jaar maart intact. Dalingen zouden zelfs interessante instapmogelijkheden kunnen bieden, dan wel de kans geven om bestaande posities verder uit te breiden.
Totdat het tegendeel bewezen is, is de ‘uptrend’ sinds maart vorig jaar intact. De AEX heeft daarvoor nog aanzienlijke dalingsruimte. We moeten de beurs dus wat ruimte gunnen en juist de geboden kansen benutten. Sinds de bodem van vorig jaar, is de AEX circa 80% gestegen. Een correctie hierop hoeft niet direct reden zijn om de nooduitgang op te zoeken. Het is wel zaak om de vinger aan de pols te houden om te zien of de 345-puntengrens sterk genoeg is en waar dus de volgende bodem wordt (of reeds is) gevormd.
AEX Verwachting