AEX vormt lagere top binnen stijgende trend

De AEX-index is er deze week niet in geslaagd om de stijgende lijn door te trekken. Terwijl de meeste Amerikaanse indices het jaarrecord verder aanscherpten, bleef de AEX achter. De AEX heeft zelfs een… De AEX-index is er deze week niet in geslaagd om de stijgende lijn door te trekken. Terwijl de meeste Amerikaanse indices het jaarrecord verder aanscherpten, bleef de AEX achter. De AEX heeft zelfs een lagere top gevormd. Voor de korte termijn was de steungrens rond 309 punten van groot belang. Nu dit niveau neerwaarts is gepasseerd, is de kans groot dat de AEX opnieuw een etage lager gaat.
 
Als we de trend vanaf maart bezien, dan is deze nog altijd stijgend. De AEX heeft nog voldoende dalingsruimte voordat de uptrend wordt doorbroken. De steunzone rond 296 punten is tevens van cruciaal belang. Het zou een zeer negatief teken zijn als dit niveau wordt doorbroken, want dan zou er sprake zijn van een trendomkeer.
Sinds een aantal maanden beweegt de AEX binnen een brede neutrale zone tussen 296 punten en 328 punten. Het is de vraag of de index momenteel alleen stoom afblaast of een grotere daling heeft ingezet. Feit is dat de AEX gevangen zit binnen deze brede neutrale zone, waaruit de index vroeg of laat zal moeten uitbreken.
 
Veel zal afhangen van de koersontwikkeling van de euro/dollar. Inmiddels test de euro de $ 1,50-grens. Als de correlatie sinds maart blijft bestaan, is de kans groot dat de AEX eveneens de weg omhoog gaat vervolgen. De AEX zal dan wel moeten afrekenen met de zware weerstand die gevormd wordt door het 50% Fibonacci-niveau, gemeten vanaf de top in 2007 tot de bodem van dit jaar. Deze natuurlijke barrière vinden we rond 330 punten.
 
Dubai World verhinderde vooralsnog een aanval op deze weerstand. Het feit dat dit staatsbedrijf de aflossing van schulden gaat uitstellen, is geen positief teken. (Staats)garanties gelden tot de hoek, hetgeen opnieuw pijnlijk duidelijk is geworden.
Het is dus nog maar de vraag of we een eindejaarsrally krijgen. Een grote donkere wolk wordt gevormd door de lagere top sinds oktober. Bij een lagere bodem (onder 296 punten) kunnen we een eindejaarsrally wel vergeten. Vooralsnog is het beeld neutraal en is het wachten op een nieuwe impuls. De lagere top rond 320 punten en de bodem, samen met de stijgende steunlijn, rond 296 punten geven een belangrijk signaal.
AEX Verwachting