AEX vormt oplopende wig

Verschillende meevallende macrocijfers wisten op de AEX-index dinsdag geen indruk te maken. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 2,3% lager, op 210,87 punten. Technisch bezien, blijft het hangen en wurgen… Verschillende meevallende macrocijfers wisten op de AEX-index dinsdag geen indruk te maken. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 2,3% lager, op 210,87 punten. Technisch bezien, blijft het hangen en wurgen voor de index. De recente opleving vlakt momenteel af en de AEX wist er vooralsnog niet in te slagen de weerstandszone rond 220 punten uit te nemen. Daarentegen lijkt zich binnen de korte termijn uptrend een oplopende wig te vormen. Een neerwaartse uitbraak impliceert een lagere top oftewel een vervolg van de dalende trend.
In macro-economisch opzicht waren dinsdag verschillende meevallers te melden. Gedurende de ochtend kwam het bericht dat de ZEW-index, graadmeter van het vertrouwen onder investeerders en institutionele beleggers in Duitsland, deze maand onverwacht is gestegen. De ZEW-index bereikte in maart een niveau van -3,5 waarmee hiermee het hoogste niveau sinds de zomer van 2007 werd bereikt. Hoewel een negatief cijfer duidt op pessimisme bij de ondervraagden, was het bericht een meevaller: analisten hadden gerekend op een daling tot -8.
Eveneens positief was het nieuws omtrent de Amerikaanse huizenmarkt dat dinsdagmiddag bekend werd: het aantal in aanbouw genomen woningen is in februari onverwacht toegenomen. In februari steeg het aantal in aanbouw genomen woningen met 22% ten opzichte van het dieptepunt dat in januari bereikt werd. Het betreft de grootste stijging sinds 1990, aldus het Amerikaanse ministerie van Handel. Dezelfde middag werd duidelijk dat de producentenprijzen in de VS gedurende februari licht zijn gestegen ten opzichte van de maand daarvoor.
Ondanks de verschillende meevallers waren beleggers dinsdag niet te porren voor een rally. De AEX opende in mineur en zakte in de loop van de middag zelfs kortstondig onder 210 punten. Zwaargewicht ArcelorMittal boekte een aanzienlijk terreinverlies en trok de index mee naar beneden. Het aandeel staat al enkele dagen onder druk, nadat het gerucht zich verspreidde dat de staalgigant genoodzaakt is om nieuw kapitaal op te halen. Hoewel een woordvoerder van het bedrijf dinsdag staalhard ontkende dat ArcelorMittal op dit moment kapitaal nodig heeft, werd daaraan toegevoegd dat het bedrijf zich nog beraadt omtrent eventuele toekomstige stappen. Het bericht dat aluminiumproducent Alcoa besloten heeft het dividend fors te verlagen, heeft waarschijnlijk eveneens een rol gespeeld hebben bij het negatieve sentiment.
Heineken was één de weinige hoofdfondsen die dinsdag een plusje wist neer te zetten: het aandeel kreeg een koopadvies van UBS en steeg 2,3%. Royal Dutch Shell (-1,8%) ontvouwde een strategic update, waarin onder meer werd gesteld dat er dit jaar geen eigen aandelen meer worden ingekocht. Aandeelhouders werden verblijd met het nieuws dat het dividend over het eerste kwartaal met 5% is verhoogd. Desalniettemin is Shell niet positief voor de toekomst: “We hebben geen kristallenbol voor de olieprijs, zodat we ons voorbereiden om een neergang die meer dan een jaar zou kunnen duren”, aldus Van der Veer. De CEO vaarde echter wel in 2008 en verdiende vorig jaar € 8,8 miljoen, hetgeen ruim 72% meer is dan in het jaar 2007 is verdiend.
        
Vanochtend rapporteerden AMG en Boskalis de resultaten over 2008. AMG boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een nettoverlies van $ 53,7 miljoen. In dat kwartaal werd de Amerikaanse producent van gespecialiseerde metalen hard geraakt door de wereldwijde recessie. Over geheel 2008 werd een winst gerealiseerd van $ 14,5 miljoen versus $ 11,7 miljoen over 2007. Boskalis zag vorig jaar de nettowinst stijgen met 15,3% ten opzichte van 2007. Voor dit jaar verwacht de baggeraar echter een lagere winst te behalen. Boskalis is nog steeds geïnteresseerd om Smit International over te nemen.
In de VS zullen onder meer Oracle (nabeurs) en Nike kwartaalcijfers bekend maken. Daarnaast zal de Mortgage Bankers’ Association de wekelijkse hypotheekaanvragen publiceren (12:00 uur) en worden om 13:30 uur de Amerikaanse consumentenprijzen over februari wereldkundig gemaakt. Bovendien zullen de ogen gericht zijn op de verrichtingen van de Fed.
Het uitbraakniveau, net onder 220 punten, is tot nu toe een brug te ver gebleken voor de AEX. Geheel verwonderlijk is dit niet, aangezien de index zich op lange en middellange termijn in een dalende trend bevindt. Voor de korte termijn wordt het beeld ook weer zwakker: de sinds vorige week gestarte uptrend lijkt verdacht veel op een oplopende wig. Dit duidt erop dat de kracht van de index aan het afnemen is. Zodra de index de neerwaarts uit dit patroon breekt, dan is een vervolgdaling waarschijnlijk tot het niveau waar dit patroon ontstond, rond 195 punten.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting