AEX wacht nog steeds op uitbraak

Het uur U komt met rasse schreden dichterbij voor de AEX. De Amsterdamse hoofdgraadmeter is verder de (drie)hoek ingedreven, waarbij het een kwestie van tijd is tot er een uitbraak volgt. Vooralsnog is… Het uur U komt met rasse schreden dichterbij voor de AEX. De Amsterdamse hoofdgraadmeter is verder de (drie)hoek ingedreven, waarbij het een kwestie van tijd is tot er een uitbraak volgt. Vooralsnog is niet duidelijk welke richting de index zal kiezen. De AEX-index sloot vrijdag, na geruime tijd in de plus te hebben gestaan, een half procent lager op 259,45 punten. De index ziet zich geconfronteerd met de lange termijn dalende trend enerzijds en de korte termijn uptrend anderzijds. De negatieve divergentie tussen de AEX en de RSI op dagbasis zou roet in het eten kunnen gooien. Een doorbraak van de stijgende steunlijn vanaf maart, alsmede het dieptepunt van mei rond het 250-puntenniveau, zet het sein weer op rood. Vooralsnog houdt de AEX echter zeer goed stand en is een opwaartse uitbraak nog steeds mogelijk.
Grondstofgerelateerde waarden trokken vrijdag grotendeels de AEX-kar. Royal Dutch Shell (+1,3%) en Fugro (+3,7%) konden zich optrekken aan de aantrekkende olieprijs. Zwaargewicht ArcelorMittal steeg aanvankelijk eveneens fors, maar moest uiteindelijk toch een klein verlies toestaan.
In Nederland lagen de afzetprijzen die de industrie in april in rekening bracht, op jaarbasis 12% lager. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bedroeg de afname in maart circa 11%. Volgens EuroStat is de inflatie op jaarbasis in de eurozone in mei naar het laagste niveau gedaald sinds in 1996 met de metingen werd begonnen. De prijzen in de eurozone kenden deze maand een mutatiepercentage van 0. In de zomer van 2008 bereikte de inflatie in de eurozone nog een recordhoogte van 4%.
Wall Street maakte zich vrijdag op voor een reeks macrocijfers. Het BBP-cijfer viel met een krimp van 5,7% (op jaarbasis) in het eerste kwartaal mee. De Chicago PMI-Index wees uit dat de Amerikaanse economische activiteit in april licht is gedaald naar 34,9 versus 40,1 in maart. Het consumentenvertrouwen steeg evenwel naar een hoogste stand in acht maanden. In mei kwam de definitieve consumentenvertrouwenindex uit op een stand van 68,7 versus 65,1 in april. Vandaag is de macro-economische agenda leeg in verband met Pinksteren.
De AEX-index heeft de maand mei per saldo positief afgesloten. Gezien het feit dat de lange termijn dalende trend nog steeds intact is, is dit een prima prestatie. Sinds mei is er echter wel negatieve divergentie ontstaan tussen de RSI en de AEX. Terwijl de AEX onlangs een hogere top bereikte, vormde de koopkrachtmeter daarentegen een lagere top. Dit kan een waarschuwingssignaal zijn, zeker zodra de 250-puntengrens wordt doorbroken. Echter, zolang de AEX tussen grofweg 250 punten en 267 punten blijft bewegen, heeft de RSI de tijd om te corrigeren en hoeft er nog geen actie te worden ondernomen. Pas zodra de AEX een kant heeft gekozen, is er meer duidelijkheid over de richting van de markt. Daar de korte termijn consolidatie binnen een nauwe bandbreedte plaatsvindt, krijgen we snel genoeg antwoord.
Zodra blijkt welke trend wordt verlaten, de lange dalende of de korte stijgende, komen we opnieuw in actie. We hebben een luxe uitgangspositie. Enerzijds handhaven wij de aandelenposities die op een mooie winst staan en ons een uitstekende uitgangspositie bieden bij een verdere stijging. Anderzijds bieden de vroegtijdig ingenomen short-posities bescherming. Zodra de AEX in staat is om het hoogtepunt van mei opwaarts te doorbreken, kan de jacht op de top van januari worden geopend.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
AEX Verwachting