AEX wacht op bevestiging uitbraak

De AEX-index moest donderdag opnieuw terrein prijsgeven. De opmars van de olieprijs baart beleggers zorgen. Ook de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve stemden weinig hoopvol. De AEX De AEX-index moest donderdag opnieuw terrein prijsgeven. De opmars van de olieprijs baart beleggers zorgen. Ook de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve stemden weinig hoopvol. De AEX sloot 0,4% lager, op 485,61 punten. Een bevestiging van de uitbraak uit de oplopende wig lijkt daarmee niet ver weg te zijn.
Somberheid overheerste donderdag aan het Damrak. Hoewel er lichtpuntjes waren, zoals een verrassende daling van het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS, bleven beleggers pessimistisch gestemd. Grote boosdoener was de alsmaar stijgende olieprijs. Donderdag is de prijs voor een vat ruwe Brentolie voor het eerst door de grens van $ 135 per vat gebroken. Het inflatiegevaar neemt hierdoor toe, hetgeen ook bleek uit de notulen van de Fed die woensdagavond het licht zagen. Behalve een opwaarts bijgestelde inflatieverwachting, bevatten de notulen van de vorige Fed-vergadering een neerwaartse bijstelling van de verwachtingen voor de economische groei.
De oplopende olieprijs had ook gevolgen voor de resultaten die Air France-KLM donderdagmorgen publiceerde. Over het gebroken boekjaar 2007/2008 behaalde Air France-KLM een operationele winst van € 1,41 miljard, terwijl analisten uitgingen van € 1,46 miljard. In het vierde kwartaal leed Air France-KLM een verlies vanwege ondermeer een voorziening van € 530 miljoen vanwege een overtreding van Europese en Amerikaanse kartelregels. Beleggers reageerden geschrokken op de cijfers: het aandeel Air France-KLM leverde 10,2% in.
Van der Moolen bracht het er donderdag beter van af. Na twee jaar verliezen te hebben gerealiseerd, slaagde het handelshuis erin om tijdens het eerste kwartaal van dit jaar eindelijk weer zwarte cijfers te schrijven. Het aandeel Van der Moolen steeg maar liefst 20,1%. Ook Corporate Express (+2,75%) beleefde een fraaie dag. ING Bank verwacht dat het Amerikaanse Staples het overnamebod op Corporate Express zal verhogen, nu Corporate Express zelf voornemens is te fuseren met branchegenoot Lyreco. Een analist van Rabo Securities liet weten, dat Staples meer dan € 9 per aandeel zal moeten bieden, om nog een kans te maken Corporate Express over te nemen. Volgens de analist is de voorgenomen fusie met Lyreco een interessant alternatief voor de aandeelhouders van Corporate Express.
Voor vrijdag staan de producentenprijzen voor de dienstensector en voor de productiesector op de economische agenda. Ook zullen beleggers met interesse kennis nemen van de verkopen van bestaande huizen in de VS. De cijfers hebben betrekking op de maand april en worden om 16.00 uur bekend gemaakt.
Het slot van de AEX op donderdag lijkt een bevestiging te zijn van de uitbraak uit de oplopende wig. Aangezien de oplopende steunlijn van dit patroon door de tijd heen steeds hoger komt te liggen, had de index een slotstand rond 490 punten moeten realiseren om zich weer ‘terug te vechten’ in de wig. Omdat een eerdere uitbraak echter een false move bleek te zijn, wachten wij de ontwikkelingen in de komende dagen af, alvorens van een definitieve uitbraak te spreken.
Wel willen we erop wijzen dat een vergelijkbare uitbraak ook bij een groot aantal andere indices heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat het negatieve sentiment breed gedragen wordt. Het is te hopen dat de voormalige weerstandszone tussen 480 en 490 punten nu voor voldoende steun kan zorgen, zodat de AEX voor een verdere daling behoed blijft. Wij zijn er echter niet gerust op en koesteren daarom de short-posities waarmee wij onze portefeuilles afdekken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com
Harm van Wijk

AEX Verwachting