AEX wankelt aan de rand van de afgrond

De AEX zette donderdag gedurende de dag een sterk herstel in, maar verspeelde vervolgens de winst en sloot uiteindelijk zelfs 1% lager op 330,83 punten. Dinsdag veerde de AEX op van de rand van de afgrond,… De AEX zette donderdag gedurende de dag een sterk herstel in, maar verspeelde vervolgens de winst en sloot uiteindelijk zelfs 1% lager op 330,83 punten. Dinsdag veerde de AEX op van de rand van de afgrond, waarbij een dieptepunt rond 310 punten werd bereikt. Dit niveau correspondeert, niet geheel toevallig, met het derde Fibonacci retracement level en markeert tevens het dieptepunt van 2004. Ondanks dat de AEX vervolgens een (aarzelend) herstel kon inzetten, is het gevaar nog niet geweken. De genadeslag bleef (vooralsnog) uit. Gezien de divergentie tussen de RSI en de AEX-index is een (fors) herstel nog mogelijk. Voorwaarde is wel, dat de AEX zich weet te handhaven boven de 310-puntengrens. Lukt dat niet, dan moet voor het ergste gevreesd worden daar de index nog steeds in een hardnekkige lange termijn dalende trend zit.
De financiële waarden profiteerden van optimistische uitlatingen door UBS. De Zwitserse Bank liet weten een kleine winst te verwachten in het derde kwartaal. UBS doorbreekt hiermee een reeks van meer dan een jaar van negatieve resultaten. Daarnaast speelde waarschijnlijk ook het feit dat het vernieuwde plan-Paulson in de VS werd goedgekeurd door de Senaat een positieve rol. Het plan is uitgebreid met een reeks populaire tax breaks voor bedrijven en de middenklasse. Bovendien werd de depositogarantielimiet verhoogd van $ 100.000 naar $ 250.000. Het plan om de financiële sector te redden, moet vrijdag echter nog door het Huis van Afgevaardigden worden goedgekeurd.
ArcelorMittal was met een verlies van ruim 9% de gebeten hond. Waarschijnlijk waren tegenvallende Amerikaanse fabrieksorders hieraan debet. Beleggers vrezen een afnemende mondiale economische groei.
De huizenprijzen in Groot-Brittannië zijn in september voor de elfde achtereenvolgende maand gedaald: -12,4% versus september vorig jaar. Dat is de sterkste daling sinds de maandelijkse meting begon in 1991. De ECB handhaafde de rente (zoals verwacht) op een stand van 4,25%. De euro bereikte de laagste koers in een jaar na uitspraken van Trichet. De ECB-president waarschuwde voor een economische terugval en maakt een renteverlaging bespreekbaar. Een renteverlaging lijkt daarmee aanstaande.
De producentenprijzenindex (PPI) in de eurozone daalde in augustus met 0,5% op maandbasis. Dit is conform de verwachting van economen. Het is de eerste daling van de producentenprijzen in bijna twee jaar. Op jaarbasis stegen de producentenprijzen desalniettemin met 8,5%. Vrijdag worden de Europese detailhandelsverkopen gepubliceerd.
De Amerikaanse autoverkopen bereikten, met een daling van 27%, in september een 15-jarig dieptepunt. De fabrieksorders daalden in augustus 4%, terwijl er op een daling van 2,5% was gerekend. Bovendien viel het aantal werkloosheidsaanvragen fors hoger uit dan verwacht: +475.000. Hiermee stegen de aanvragen naar het hoogste niveau sinds de ‘9/11’-aanvragen. Vrijdag staan de maandelijkse werkgelegenheidscijfers op het programma.
Het derde Fibonacci retracement level (circa 310 punten) fungeert vooralsnog als een buffer. Hierdoor werd de AEX tot nu toe voor verdere rampspoed bewaard. Het is van cruciaal belang dat de AEX zich boven dit niveau weet te handhaven. Lukt dat niet, dan moet weer voor het ergste gevreesd worden. Lukt het wel, dan kunnen hier, aan de rand van de afgrond, de mooiste bloempjes worden geplukt. De AEX bevindt zich derhalve op een tweesprong: boven 310 punten zijn er kansen op een verder herstel, zij het binnen een sterk dalende trend. Anderzijds gaan bij een doorbraak van dit steunniveau wederom alle alarmbellen rinkelen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting