AEX weer in herstel

Ondanks dat slechte macrocijfers de Amsterdamse effectenbeurs blijven teisteren, weet de AEX-index vooralsnog goed stand te houden. Weliswaar verliet de index een aantal weken geleden de oplopende wig-formatie… Ondanks dat slechte macrocijfers de Amsterdamse effectenbeurs blijven teisteren, weet de AEX-index vooralsnog goed stand te houden. Weliswaar verliet de index een aantal weken geleden de oplopende wig-formatie vanaf de bodem in maart, maar deze week herstelde de AEX zich verrassend sterk.
Daarmee zien we ons met de vraag geconfronteerd: is er sprake van een stijgende wig of is er een hogere bodem in de maak? Een bevestiging van de uitbraak uit de wig, waarbij de index de top van mei niet weet te overschrijden, zal het sein op rood doen springen. De AEX mag dan ook niet onder de steun op 473 punten belanden. Mocht deze week een hogere bodem rond 473 punten zijn gevormd, dan kan de index opnieuw op jacht naar de 500-puntengrens.
Als we naar de andere Europese indices kijken, dan kunnen we diverse omgekeerde hoofd-en-schouderpatronen ontdekken. Dit impliceert dat we aan de vooravond van een verdere stijging staan. Bij dergelijke patronen wordt in 80% van de gevallen het koersdoel behaald, dat kan worden berekend door de afstand van de bodem tot de neklijn ‘om te klappen’. Cruciaal hierbij is dat de indices niet te ver mogen wegzakken vanaf het huidige niveau en minstens boven de ‘rechterschouder’ moeten blijven. Voor de AEX betekent dit dat de index niet onder de 450-puntengrens mag duiken. Dit niveau correspondeert met de bodem van april.
Het is verstandig om momenteel rekening te houden met zowel de positieve als de negatieve scenario’s. Aangezien de index nog moet bewijzen dat er een hogere bodem werd gevormd, handhaven wij vooralsnog de short-posities waarmee wij onze portefeuilles afdekken. Zodra de AEX het patroon van hogere toppen en hogere bodems voortzet, profiteren we middels de goedgevulde aandelenportefeuilles. De bulls hebben de eerste aanval van de beren met succes afgeslagen. De kansen voor aandelenbeleggers lijken daarmee weer te zijn toegenomen.

AEX Verwachting