AEX weer op crashkoers

Opnieuw was het raak aan het Damrak: de AEX kreeg woensdag rake klappen en sloot maar liefst 7,6% lager op 263 punten. Van de uitgelaten stemming aan het begin van de week is niets meer over. Recessieangst… Opnieuw was het raak aan het Damrak: de AEX kreeg woensdag rake klappen en sloot maar liefst 7,6% lager op 263 punten. Van de uitgelaten stemming aan het begin van de week is niets meer over. Recessieangst zorgde voor sombere gezichten en deed de koersen opnieuw flink kelderen. Grote vraag is nu, rond welk niveau de AEX een bodem zal vinden. Een op slotbasis hogere of –op zijn minst- gelijke bodem ten opzichte van het dieptepunt van begin oktober geeft hoop. Een lagere bodem geeft de dalende trend een nieuwe impuls.
Angst voor het R-woord resulteerde woensdag in dalende beurskoersen. Hierin stond de AEX niet alleen: overal in Europa stonden forse minnen op de borden en ook Wall Street dook opnieuw fors omlaag. ‘De kredietmarkten zullen wat tijd nodig hebben om te ontdooien. En zelfs als dat gebeurt, wat we hopen, zal er niet meteen een economische heropleving komen’, zei Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, woensdag tijdens een lezing voor de Economic Club of New York. Een dag eerder had een belangrijke functionaris van de Federal Reserve erop gewezen dat de VS op een recessie afstevenen. Woensdag werd bekend dat de bedrijfsvoorraden in Amerika gedurende de maand augustus minder sterk zijn gestegen dan verwacht. Dit wijst er wellicht op dat bedrijven in de VS rekening houden met een afnemende vraag naar hun goederen. Ook de detailhandelsverkopen duidden op een verslechtering van de economische situatie overzee: in september daalden de verkopen met 1,2%.
In Nederland worden eveneens de gevolgen zichtbaar van een afkoelende economie: ASML liet woensdagmorgen weten dit jaar 20% minder omzet te zullen behalen dan vorig jaar en voorspelde een verdere daling van de omzet in 2009. Het aandeel ASML opende fors lager, maar wist aan het einde van de dag toch in de plus te sluiten. TomTom ging wél zwaar onderuit: het aandeel leverde ruim 18% in, nadat Goldman Sachs de zoveelste financiële instelling was die het koersdoel van TomTom verlaagde.
De kredietcrisis blijft de gemoederen bezighouden. Bankverzekeringsgroep KBC liet woensdagochtend voorbeurs weten in het derde kwartaal een nettoverlies van € 880 tot € 930 miljoen te hebben geleden. KBC schrijft over het derde kwartaal € 1,6 miljard af op de portefeuille gestructureerde kredieten. Hierbij wees KBC er nadrukkelijk op dat een groot deel van dit bedrag een voorschot op toekomstige verliezen betreft. Sectorgenoot JP Morgan publiceerde woensdag eveneens cijfers. De bank meldde dat de winst over het derde kwartaal met 85% is gedaald. Ook hier waren afschrijvingen op de kredietportefeuille de boosdoeners. In totaal heeft JP Morgan inmiddels $ 18,8 miljard afgeschreven op de beleggingsportefeuille. De Europese Unie versoepelt boekhoudregels voor banken. De financiële instellingen hoeven hun beleggingen in ‘besmette’ producten niet langer te boeken op marktwaarde. Dat maakte de EU woensdag bekend. De Verenigde Staten voerden de wijziging al eerder door.
Donderdag zullen verschillende bedrijven, waaronder IBM, Google en ons ‘eigen’ Schuitema beleggers informeren over de resultaten die in het derde kwartaal zijn geboekt. Verder wordt bekend gemaakt hoeveel Amerikanen in de afgelopen week voor de eerste maal een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd (14:30 uur). Eveneens om 14:30 uur wordt in de VS de belangrijkste inflatie-indicator, de consumentenprijsindex, gepubliceerd.
De situatie aan het Damrak blijft uitermate kritiek. De dalende trendlijnen, zowel op de korte als op de lange termijn, duiden op aanhoudend dalende koersen. Hoewel wij, net als de meeste beleggers, hopen dat de AEX op een hoger niveau een bodem zal weten te vormen, is daar vooralsnog geen sprake van. Een lichtpuntje is nog altijd de divergentie tussen de AEX en de koopkrachtindicator RSI. Zolang er bij een dalende markt op een eerder tijdstip weer kopers actief worden, is nog niet alle hoop verloren. Zet de index op slotbasis toch een lagere bodem neer, dan krijgt de dalende trend een nieuwe impuls en kunnen we ons opmaken voor de zoveelste vervolgdaling.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting