AEX weer op weg naar 361,97 punten

Dinsdag sloot de AEX-index op het hoogste niveau van de dag: +1,8% op 354,86 punten. De AEX-index scherpte begin vorige week het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aan, maar nam vervolgens weer wat… Dinsdag sloot de AEX-index op het hoogste niveau van de dag: +1,8% op 354,86 punten. De AEX-index scherpte begin vorige week het hoogterecord sinds het najaar van 2008 aan, maar nam vervolgens weer wat gas terug. Na een stroeve start eerder deze week, rechtte de AEX zijn rug vanaf het 61,8% retracement level. Dit steunniveau wordt gemeten vanaf de bodem van eind maart tot aan de recente top van april. We hebben eerder aangegeven dat de AEX nog terug zou mogen zakken tot het uitbraakniveau rond 345 punten, alwaar zich een koershiaat bevindt. Vooralsnog kunnen we van een succesvolle uitbraak spreken. Het eerder opwaarts herziene koersdoel van 361,97 punten komt weer scherper in het vizier.
[img1]
Philips, dat maandag reeds de uitblinker was binnen de AEX-index, trok gisteren de stijgende lijn door: +4,7%. Het elektronicaconcern rapporteerde eerder deze week ijzersterke eerstekwartaalcijfers. ArcelorMittal, een ander AEX-indexzwaargewicht, steeg eveneens sterk. De staalvraag zal volgend jaar sterker stijgen dan tot nu toe werd gedacht en zal daarmee zelfs op een recordniveau uitkomen. Brancheorganisatie World Steel Association verwacht dat de vraag naar staal in de wereld dit jaar met 10,7% zal stijgen tot 1,241 miljard ton. Volgend jaar bereikt de wereldwijde staalvraag naar verwachting het historische niveau van 1,306 miljard ton.
Bij de Midcap-fondsen deed Vopak uistekende zaken. De koers van het tankopslagbedrijf voor oliën en chemicaliën steeg 5,8% nadat Goldman Sachs een koopaanbeveling gaf. Vopak gaat samen met zijn partners de opslagcapaciteit van de Vopak Horizon Fujairah-terminal in de Verenigde Arabische Emiraten vergroten. Vopak runt de terminal samen met de overheid van Fujairah en de Onafhankelijke Petroleum Groep van Koeweit. De haven van Fujairah is naar eigen zeggen een wereldwijd knooppunt voor olieproducten.
Bij de Smallcap-index schoot Unit4 hard omhoog: +7%. De producent van bedrijfssoftware handhaaft de verwachtingen voor dit jaar. In het eerste kwartaal rapporteerde Unit4 een stijging van het ebitda-resultaat met 51%.
Duitse institutionele beleggers en analisten zijn in april veel positiever geworden over de verwachtingen met betrekking tot de Duitse economie. Volgens het economische onderzoeksbureau ZEW steeg de vertrouwensindex van 44,5 punten in maart tot 53 punten in april. Het betreft de eerste stijging sinds september 2009. Beleggers en analisten zijn vooral optimistisch gestemd vanwege de sterke Duitse export. Naar verwachting zal het economische herstel de komende maanden doorzetten.
De AEX-index zette gisteren zijn beste beentje weer voor en ging opnieuw in de aanval op de recente top. De AEX zette onlangs koers richting het uitbraakniveau rond 345 punten, maar veerde voordien krachtig op. De steunzone in de vorm van het koershiaat rond 345 punten, alsmede het 61,8% Fibonacci retracement level houden vooralsnog stand. Het 50% retracement level, gemeten vanaf de bodem van medio maart tot aan de recente top van april wist een verdere daling te voorkomen. Het berekende koersdoel ad 361,97 punten is opnieuw scherper in het vizier gekomen. Het is een krachtig teken dat de AEX alweer zo snel wist op te veren vanaf bovengenoemde steunniveaus. Pas als deze steunniveaus worden doorbroken, zou dit een draai in het sentiment inluiden.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in ArcelorMittal, Philips en Vopak.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting