AEX weer op weg naar het zuiden

Op de dag der rentebesluiten sloot de AEX na wilde uitslagen licht lager: -0,5% op 240,80 punten. Beleggers werden geconfronteerd met agressieve renteverlagingen door de ECB en de BoE. De volatiliteit… Op de dag der rentebesluiten sloot de AEX na wilde uitslagen licht lager: -0,5% op 240,80 punten. Beleggers werden geconfronteerd met agressieve renteverlagingen door de ECB en de BoE. De volatiliteit blijft hoog, hetgeen duidt op zeer grote onzekerheid. Aangezien de langere termijn time frames een dalende trend weergeven, is het eerste richtpunt voor de AEX de bodem van november rond 220 punten. Een doorbraak van dit dieptepunt impliceert een continuering van de dalende trend. Al maandenlang is er positieve divergentie tussen de AEX en de RSI waarneembaar, hetgeen een lichtpuntje is. Dat dit geen harde garantie is voor stijgende koersen, hebben beleggers de afgelopen maanden kunnen ervaren. BeursBulletin handhaaft derhalve niet voor niets een groot aantal short-posities. Pas als de dalende weerstandslijn sinds september (rond 250 punten) wordt doorbroken, kan het sentiment weer wat verbeteren.
Beleggers konden donderdag notie nemen van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE). De ECB sneed fors in het rentetarief: -75 basispunten tot 2,5%. De markt had rekening gehouden met een verlaging van 50 tot 100 basispunten om de economische neergang te bestrijden. De BoE verlaagde de rente zelfs met 100 basispunten tot 2%, het laagste niveau sinds 1951. De Zweedse centrale bank overtrof haar collega’s en verlaagde de rente zelfs met 1,75 procentpunt naar 2%. Dat de centrale bankiers paniekvoetbal spelen, moge duidelijk zijn. Ben S. Bernanke, de Amerikaanse centrale bankier, maande de Amerikaanse regering aan vaart te maken met het tackelen van de problemen op de huizenmarkt. Als de huidige trend zich voortzet, zullen de Amerikaanse hypotheekverstrekkers dit jaar circa 2,25 miljoen gedwongen executieverkopen gaan initiëren. De Fed-voorzitter stelde dat het gemiddelde aantal foreclosures voor de crisis minder dan 1 miljoen ‘eenheden’ bedroeg. Nu ligt het aantal minstens 125% hoger.
Vooral de financiële waarden profiteerden van de forse rente-ingrepen. Naar verwachting zal de rentemarge van de banken opnieuw groter worden door de renteverlagingen van de centrale banken. ING boekte een koerswinst van 7% en Aegon 8,2%. ING sluit echter een tweede kapitaalinjectie door de Nederlandse overheid niet uit door de uitzonderlijke situatie in de financiële sector. Pennystock Fortis daalde daarentegen 5%.
Philips daalde 2% na de afgegeven winstwaarschuwing. Het Amsterdamse elektronicaconcern verwacht door de verslechterende marktomstandigheden met name bij de divisies Consumer Lifestyle en delen van Lighting een verdubbeling van het bedrijfsresultaat per aandeel in 2010 niet te halen. Ex-overnameprooi Smit daalde ruim 20% nadat Boskalis aangaf, niet meer op de maritieme dienstverlener te willen jagen. De Nederlandse baggergroep laat een openbaar bod op Smit nu varen. Boskalis-bestuurder Berdowski gaf aan dat, met het oog op de gewijzigde omstandigheden op de financiële en overige markten, Boskalis het ‘niet verantwoord acht’ een openbaar bod door te zetten. Bovendien hoeft de baggeraar niet te rekenen op steun en medewerking van Smit’s raad van bestuur en raad van Commissarissen.
De wekelijkse werkloosheidsuitkeringsaanvragen in de VS daalden naar een aantal van 506.000. De continuous jobless claims stegen echter naar een hoogste niveau sinds december 1982. De fabrieksorders daalden in oktober met 5,1% meer dan verwacht. Amerika’s grootste telco AT&T maakte bekend 12.000 banen, oftewel 4% van de werknemers te zullen ontslaan. Vrijdag zullen de maandelijkse werkgelegenheidscijfers worden bekendgemaakt, die waarschijnlijk niet florissant zullen zijn.
De AEX is nu naarstig op zoek naar een volgende bodem. Indien de dalende trend wordt vervolgd, zou de 200-puntengrens weer in beeld kunnen komen. Wel is er nog kans op een hogere bodem. De AEX zal in ieder geval boven de 220-puntengrens moeten blijven, om de hoop op een herstel niet de grond in te boren. Bovendien zal de dalende weerstandslijn vanaf september en het 50% Fibonacci-niveau, rond 255 punten, opwaarts moeten worden doorbroken. Een doorbraak van de 220-puntengrens zou daarentegen een zeer negatief teken zijn voor aandelenbeleggers, omdat dan de dalende trend een nieuw impuls krijgt. De AEX consolideert momenteel binnen de dalende trend en het wachten is dus op een nieuwe impuls die de zaak weer in beweging brengt.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting