AEX weet draai niet te vinden

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX weet de draai nog niet te vinden, al zette de index woensdag wel aanvankelijk de aanval in op de top van dit jaar. Uiteindelijk resteerde slechts een verlies onder 325 punten. Op de eerste handelsdag van februari sloot de index op 325,15 punten en wist per saldo hiervan geen afscheid te nemen, behoudens een piek boven 330 punten. Het is…

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De AEX weet de draai nog niet te vinden, al zette de index woensdag wel aanvankelijk de aanval in op de top van dit jaar. Uiteindelijk resteerde slechts een verlies onder 325 punten. Op de eerste handelsdag van februari sloot de index op 325,15 punten en wist per saldo hiervan geen afscheid te nemen, behoudens een piek boven 330 punten. Het is echter wel positief dat de 320-puntengrens nog steeds steun biedt. De AEX consolideert binnen de stijgende trend sinds eind november.

Europese banken zijn voor de komende 3 jaar weer onder de pannen: ze hebben bij de ECB euro; 529 miljard opgehaald tegen een woekerrente van 1%. De Italiaanse ECB-president heeft het geldloket wagenwijd opengezet. Het LTRO-programma wordt maximaal benut: sinds eind december hebben banken voor ruim euro; 1 biljoen ingetekend.

De vraag is waar al dat geld is gebleven en waarvoor het wordt aangewend. Waarschijnlijk hebben de banken grote gaten te vullen, waaronder die van Griekenland vanwege de grote afboekingen op Grieks staatspapier.
 
Dagbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Vooralsnog heeft de AEX in februari per saldo vrijwel geen terreinwinst geboekt. Het is bemoedigend dat de AEX een hoogtepunt rond 333 punten bereikte, een positief wapenfeit. Daarnaast is de 320-puntengrens nog steeds intact wat een positief teken is.

De RSI wist bij het bereiken van de top van de AEX echter niet overbought te worden, een grens die al meer dan 1 jaar niet meer is bereikt. De RSI is gedaald richting de 40%-zone, wat de onderkant van de bull range markeert. De vorming van een positieve reversal-patroon is nog steeds mogelijk, met dien verstande dat de AEX een hogere bodem vormt ten opzichte van de 320-puntengrens.

Uurbasis

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Nadat de AEX in februari een hoogterecord voor dit jaar rond 333 punten bereikte, nam de index gas terug richting de steunzone rond 320 punten.

De RSI werd maandag oversold door onder de 30% te duiken, waarmee de bear range daarmee een feit werd. De RSI zette een herstel in richting 60%, de bovenkant van de bear range, maar ketste hierop as.

De AEX tikte de afgelopen dagen de 326-puntengrens veelvuldig aan. Een doorbraak van deze zone zou een nieuwe aanval kunnen inluiden op de high van dit jaar, waarmee een hogere bodem zou zijn gevormd. Diverse pogingen strandden vooralsnog.

Wij houden de 320-puntengrens scherp in de gaten om winstgevende posities uit te breiden. Vooralsnog heeft deze steungrens stand gehouden, wat mogelijkheden biedt voor de stieren. Het is echter geen sterk teken dat op uurbasis de AEX nog steeds in een bear range bivakkeert. Bij een doorbraak van de 320-puntensteungrens, vervalt het scenario van een positieve reversal-patroon op dagbasis.
 
Met vriendelijke groet,

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beursbulletin.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.beleggen.com

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">www.de-beurs.nl

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">Drs. Harm van Wijk

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"> 

MARGIN: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal">De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting