AEX worstelt met 200-daags gemiddelde

De AEX-index zette donderdag de opmars voort en sloot 1,6% hoger op een stand van 322,62 punten. Daarmee nam de AEX verder afstand van de rand van de afgrond, zijnde de 300-puntensteunzone. Het is een… De AEX-index zette donderdag de opmars voort en sloot 1,6% hoger op een stand van 322,62 punten. Daarmee nam de AEX verder afstand van de rand van de afgrond, zijnde de 300-puntensteunzone. Het is een teken van kracht dat de AEX diverse malen wist op te veren vanaf de 300-puntenzone. Een doorbraak van deze belangrijke steunzone zou echter tot een forse daling tot ver onder 300 punten kunnen leiden. Vooralsnog houdt de AEX goed stand, waaruit blijkt dat de stieren nog aan de bal zijn. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, is nog steeds intact. Het herstel vindt evenwel plaats binnen de dalende trend die eind april van start is gegaan, met een lagere top rond 343 punten.
ING zat gisteren stevig in de lift en werd gesteund middels een adviesverhoging door Credit Suisse voor de Europese bankensector. De Zwitserse zakenbank meent dat de risico’s van de schuldencrisis overschat worden. Aegon is erin geslaagd voor € 1 miljard aan RMBS-notes te plaatsen bij institutionele beleggers. De ‘notesÂ’ hebben een gemiddelde looptijd van 4,3 jaar en hebben een coupon van de driemaandse Euribor plus een opslag van 1,35%. De Haagse verzekeraar gebruikt een deel van de opbrengst voor de financiering van de bestaande hypotheekportefeuille.
Rabo Securities verwacht dat AkzoNobel zijn groeidoelstellingen binnen afzienbare tijd verder zal aanscherpen. Bovendien zien de analisten van de zakenbank tevens volop mogelijkheden voor overnames en kostenbesparingen. Rabo Securities acht ’s werelds grootste verfproducent een aantrekkelijke belegging. AkzoNobel gaf onlangs aan, de komende vijf jaar in te zetten op een omzetverdubbeling in China. Rabo Securities verwacht dan ook dat AkzoNobel de groeidoelstelling met betrekking tot de autonome omzet zal verhogen van 4% naar 5%.
De omzet in de Nederlandse industrie lag in mei 16% hoger dan in mei 2009. Desalniettemin lag de omzet in mei van dit jaar ruim onder het niveau van 2008, voordat de economische crisis toesloeg.
Het aantal verkochte woningen blijft maar dalen: in het tweede kwartaal werden 2% minder woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de daling te wijten aan de onzekerheid rond te toekomst van de hypotheekrenteaftrek. De NVM heeft haar verkoopprognoses voor dit jaar fors naar beneden bijgesteld: van 140.000 naar 125.000 woningen.
Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is vorige week sterker dan verwacht gedaald. In de week eindigend op 3 juli, daalden de nieuwe uitkeringsaanvragen met 21.000 tot 454.000 versus een verwachte afname met 12.000.
Het is een teken van kracht dat de AEX diverse malen wist op te veren vanaf de 300-puntenzone. Begin juli scheerde de AEX opnieuw langs de rand van deze afgrond. De AEX moet wel afrekenen met de dalende trend sinds eind april, waarbij de eerstvolgende belangrijke top rond 343 punten ligt.  Het ‘island reversalÂ’-patroon van eind mei alsmede de 300-puntensteunzone, zijn nog intact waaruit blijkt dat de stieren nog steeds aan de bal zijn. De kans dat de AEX eindelijk richting gaat kiezen, na tien maanden te hebben rondgedoold, neemt steeds verder toe. Wij bevinden ons nog steeds in een uitstekende uitgangspositie middels een evenwichtige portefeuille: sterk presterende aandelen zijn gekocht, terwijl een aantal winstgevende shortposities in zwakke fondsen zijn ingenomen. We blijven geduldig wachten op een uitbraak. Zodra deze een feit is, kunnen we onze winstgevende posities verder uitbouwen. Tot die tijd blijven wij scherp en alert.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft posities in de AEX, Aegon en AkzoNobel.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting