AEX worstelt met 200-puntengrens

De AEX-index begon de handelsweek opnieuw slecht en zette de dalende lijn weer voort. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot maandag 0,1% lager, nipt onder de 200-puntengrens. Vanochtend worstelde de index De AEX-index begon de handelsweek opnieuw slecht en zette de dalende lijn weer voort. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot maandag 0,1% lager, nipt onder de 200-puntengrens. Vanochtend worstelde de index zich hier weer boven. De AEX bereikte onlangs een niveau dat we voor het laatst in het jaar 1995 op het bord hebben gezien. Nadat de index recent aan de onderkant van een consolidatiepatroon brak, werd de dalende trend voortgezet. Niemand kan voorspellen waar de huidige daling tot stilstand komt. Dankzij het aanhouden van short-posities heeft BeursBulletin met een aantal portefeuilles een winst of zelfs een nieuw record behaald. Hieruit blijkt dat een dalende beurs eveneens winstkansen biedt.
De nervositeit blijft op het Damrak aanhouden. Binnen de AEX-index werden grote verliezen geleden door vastgoedfondsen Corio en Unibail-Rodamco. Ondanks eerder gerapporteerde ‘meevallende’ resultaten over 2008, zijn beleggers niet onverdeeld positief over deze bedrijven. Dit is goed te begrijpen gezien de forse afwaarderingen op hun vastgoed en de huidige stand van zaken van het (commercieel) vastgoed.
AEX-debutant Boskalis daalde fors. Waarschijnlijk hangt de mogelijke overname van Smit Internationale als een molensteen om de nek van de baggeraar. Begin februari werd bekend dat Boskalis zijn belang in Smit uitbreidde van 20,01% tot 25,07%. De Nederlandse regelgeving vereist dat er een openbaar bod moet worden uitgebracht wanneer het belang het percentage van 30 heeft bereikt.
Fugro vloog gisteren circa 16% omhoog. Vorige week rapporteerde de bodemonderzoeker eclatante resultaten over 2008: een winststijging van 31% naar € 283,4 miljoen.
De ‘code Tabaksblat’ is waarschijnlijk ergens onderin een bureaulade bij Unilever beland. Ex-topman Cescau kreeg vorig jaar € 4,72 miljoen op zijn rekening bijgeschreven. De afgezwaaide Fransman is er vorig jaar circa 16% op vooruitgegaan, vooral dankzij de hoger uitgevallen prestatiebeloning. Zijn opvolger Polman heeft voor een drie maanden durende meeloop- en inwerkperiode € 1,7 miljoen ontvangen. De kersverse topman van Unilever zwaait per 1 januari 2009 de scepter.
AIG klopt voor de vierde keer aan bij Uncle Sam en stelde dat de ondergang van de Amerikaanse verzekeraar voor grote problemen zou kunnen zorgen op de geldmarkt. Bovendien zou dit kunnen leiden tot ernstige problemen voor Europese banken, een default van levensverzekeraars en kapitaalverlies van belastingbetalers. Regulators buigen zich over nieuwe steunmaatregelen, zoals mildere leningsvoorwaarden en een extra injectie van $ 30 miljard. Onlangs rapporteerde AIG een verlies van $ 61,7 miljard in het vierde kwartaal van vorig jaar. Wetgevers zijn op dit moment wat meer gereserveerd met het opentrekken van de geldbuidel: inmiddels is er namelijk al voor $ 160 miljard aan belastinggeld in AIG gepompt.
De Amerikaanse farmasector is volop in beweging: farmacieconcerns Merck en Schering-Plough hebben maandag een megafusie bekendgemaakt. Merck betaalt ongeveer $ 41,1 miljard voor de branchegenoot. De nieuwe onderneming zal verder gaan onder de naam Merck. Vanmiddag zullen de groothandelsvoorraden over de maand over de maand januari worden bekendgemaakt.
Het beeld voor de AEX is er niet beter op geworden: opnieuw heeft de index een dieptepunt bereikt. Op alle termijnen blijven de seinen op rood staan voor de AEX-index. Maandag stond de index vrijwel de gehele dag onder de 200-puntengrens. Indien de AEX zich niet spoedig weet te herstellen, is het einde nog lang niet in zicht. Doordat BeursBulletin de aandelenportefeuilles tegen het neerwaartse risico heeft beschermd middels een groot aantal short-posities, laten wij zien dat er ook in een dalende markt geld valt te verdienen. Een aantal portefeuilles vestigt zelfs record na record.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
AEX Verwachting