AEX worstelt met 240-puntenniveau

De AEX doorbrak maandag weliswaar een belangrijke weerstandszone, maar viel daags erna alweer terug. Dinsdag sloot de AEX-index bijna een half procent lager op 339,80 punten. De AEX heeft afscheid genomen… De AEX doorbrak maandag weliswaar een belangrijke weerstandszone, maar viel daags erna alweer terug. Dinsdag sloot de AEX-index bijna een half procent lager op 339,80 punten. De AEX heeft afscheid genomen van het 61,8% Fibonacci weerstandsniveau, gemeten vanaf de top van april tot aan de bodem van eind mei. Alleen worstelt de AEX nog met de belangrijke top van (medio mei) rond 340 punten. Met de hogere top, na de hogere bodem, kreeg de ‘uptrendÂ’ sinds het dieptepunt van mei een nieuwe impuls. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, is nog steeds intact wat eveneens een positief teken is.
Consumenten in de eurozone zijn momenteel iets minder somber over de vooruitzichten voor de economie dan in mei. De index van het consumentenvertrouwen noteerde in juni -17,3 versus -17,8 in de voorgaande maand.
Terwijl in de VS president Barack H. Obama en Fed-voorman Ben S. Bernanke de geldpers op volle toeren laten draaien, gaan steeds meer Europese landen ‘snijdenÂ’ in de overheidsuitgaven. Groot-Brittannië wil zijn structurele begrotingstekort in vijf jaar tijd wegwerken door te snoeien in de overheidsuitgaven en de belastingen te verhogen. De Britse minister van Financiën George Osborne heeft aangegeven dat de overheidsuitgaven tegen 2015 met ₤ 17 miljard (circa € 20,4 miljard) moeten zijn gereduceerd.
Ambtenarensalarissen worden voor twee jaar bevroren en het tarief voor de omzetbelasting (BTW) wordt verhoogd van 17,5% tot 20%. Daarnaast verlaagde Osborne de verwachtingen voor de economische groei van Groot-Brittannië voor dit jaar en 2011 naar +1,2% respectievelijk +2,3%. Osborne voegde daar onder meer nog aan toe: “de waarheid is dat dit land boven zijn stand leefde toen we in de recessie terechtkwamen. Als we de salarissen en pensioenen nu niet aanpakken, gaan er meer banen verloren. Daarom vragen wij de publieke sector om het bevriezen van salarissen voor twee jaar te accepteren. De laagstbetaalden zullen we in bescherming nemen”.
De bestaande huizenverkopen in de Verenigde Staten zijn in mei onverwacht gedaald. Uit cijfers van National Association of Realtors (NAR), daalden de bestaande huizenverkopen op maandbasis met 2,2% tot 5,66 mln versus +7,6% in april.
Het ‘island reversal’-patroon dat eind mei is gevormd en de hogere bodem rond 312 punten zijn nog steeds sterke wapenfeiten van de stieren. De AEX is zelfs in staat gebleken (even) de top rond 340 punten te doorbreken. Ondanks het sterke herstel sinds het dieptepunt rond 301,48 punten, heeft de AEX sinds begin januari echter nog nauwelijks terreinwinst geboekt. De hogere toppen in combinatie met de lagere bodems sinds januari geven de onzekerheid aan. Beleggers maakten zich zorgen over de financiële sector nadat Fitch de rating voor de Franse bank BNP Paribas had verlaagd. Ook werd de stijging niet breed gedragen in de markt. Voornamelijk kleine(re) fondsen bleven maandag achter. De AEX-index werd maandag met name door AEX-zwaargewicht ArcelorMittal omhoog getild.
Desalniettemin handhaaft BeursBulletin nog steeds een aantal winstgevende longposities in sterk presterende fondsen en profijtelijke shortposities in zwak presterende aandelen. Zolang de AEX niet overtuigend de barrière rond 340-punten weet te doorbreken, kunnen we een terugval verwachten. Een groot aantal indices heeft juist de top van 2010 nog (lang) niet bereikt. De Duitse index staat daarmee op eenzame hoogte. Het is echter een negatief teken dat de recente stijging niet breed wordt gedragen en de volumes tegenvallen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een longpositie in de AEX en ArcelorMittal.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting