AEX worstelt met 320-puntengrens

De AEX zette sinds begin november de stijgende lijn opnieuw in richting het recordniveau van dit jaar. Begin deze week vormde de AEX andermaal een koershiaat waarna de index begon te consolideren. Gisteren… De AEX zette sinds begin november de stijgende lijn opnieuw in richting het recordniveau van dit jaar. Begin deze week vormde de AEX andermaal een koershiaat waarna de index begon te consolideren. Gisteren sloot de AEX 0,5% lager op 319,42 punten. Het baart ons zorgen dat over een breed front de volumes laag blijven, terwijl de aandelenkoersen oplopen. De AEX klimt weliswaar nog steeds bergopwaarts, maar het enthousiasme is tanende. Bij veel fondsen zien we zelfs toenemende volumes bij dalende koersen. Hieruit blijkt dat (grote) partijen juist aan het verkopen zijn. Het is de vraag of de AEX het jaarrecord kan aanscherpen. Veel zal afhangen of de euro de hardnekkige $ 1,50-grens weet te doorbreken. Vooralsnog houdt de AEX echter goed stand en zolang de steunzone rond 296 punten intact is, is een positieve visie gerechtvaardigd.
Ahold zag de nettowinst in het derde kwartaal met 22% stijgen tot € 238 miljoen ten opzichte van het derde kwartaal 2008. Analisten hadden een nettowinst van € 188 miljoen verwacht. Het grootgruttersconcern kondigde bovendien nieuwe kostenbesparingen aan. Het streven is om de komende 3 jaar € 350 miljoen te besparen.
Kredietcrisis of geen kredietcrisis, en ondanks het feit dat SNS Reaal aan het infuus van de belastingbetaler ligt, is de bankverzekeraar voornemens topman Ronald Latenstein een salarisverhoging te geven. Het voorstel behelst een basissalarisverhoging van 7% naar € 570.000. In 2008 kreeg SNS Reaal € 750 miljoen aan staatssteun.
Diverse analisten stonden in de rij om de koersdoelen voor Boskalis te verhogen. Analist Paul Andriessen van Fortis Bank Nederland verhoogde zowel het advies naar ‘buy’ van ‘hold’, als het koersdoel naar € 31 van € 24. Edwin de Jong van SNS Securities verlaagde weliswaar het advies voor Boskalis naar ‘reduce’ van ‘hold’, maar verhoogde wel het koersdoel van € 17 naar € 24. AEX-indexcomponent Boskalis stond gisteren fier bovenaan de stijgerslijst.
Wall Street stond enigszins onder druk vanwege dramatische huizencijfers. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde in oktober met 10,6%. De inflatie in de VS nam in oktober op maandbasis licht toe. De consumentenprijzen stegen vorige maand met 0,3% versus 0,2% in september. De hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten daalden in de week eindigend op 14 november met 2,5%. Voorts bleek uit cijfers van de Mortgage Bankers Association (MBA) dat de index voor herfinanciering afnam met 1,4%.
De AEX hapert op weg naar het recordniveau van dit jaar rond 328 punten. De grote vraag is of de index ook het jaarrecord weet aan te scherpen. Het 50% Fibonacci-weerstandsniveau, gemeten vanaf de top in 2007 tot de bodem van dit jaar, hangt nog altijd als een zwaard van Damocles boven de AEX. Desalniettemin handhaaft de AEX zich goed binnen de stijgende trend sinds maart. Zorgwekkend echter zijn onder meer de lage volumes bij de stijging in de laatste weken. Daarnaast is de weerstand rond $ 1,50 voor de euro een grote kwelgeest. Zolang deze grens niet wordt doorbroken, zal dit een verdere opmars van de AEX bemoeilijken. Zodra de euro opnieuw gaat verzwakken versus de dollar en/of de yen, kan dit tot een verkoopgolf kunnen leiden. Vorig jaar ging de euro in de verkoop, waarbij de aandelenbeurzen kelderden. Beleggers zijn gewaarschuwd: de volumes moeten de stijging bevestigen en de euro mag niet verzwakken. Nog altijd blijf de steunzone rond 296 punten een houvast voor de bulls.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een positie in de Boskalis en Ahold.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting