AEX worstelt met 61,8% Fibonacci retracement level

De AEX eindigde donderdag 0,3% hoger op een stand van 337,80 punten. De AEX worstelde gisteren opnieuw met het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in april en de recente bodem. Rond… De AEX eindigde donderdag 0,3% hoger op een stand van 337,80 punten. De AEX worstelde gisteren opnieuw met het 61,8% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de top in april en de recente bodem. Rond het niveau van 340 punten ligt een zware weerstand waar de AEX doorheen dient te breken. Momenteel noteert de AEX boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Zolang de AEX boven dit lange termijn gemiddelde beweegt, duidt dit op een stijgende trend.
BinckBank heeft de belangen in Spaanse en Ierse obligaties met 60% afgebouwd tot € 160 miljoen van € 402 miljoen. De nog aanwezige beleggingen uit staatsgegarandeerde obligaties, uitgegeven door Spaanse en Ierse banken, hebben een gemiddelde resterende looptijd van 1,4 jaar. BinckBank acht het restant van de nog uitstaande leningen “passend binnen het gewenste risicoprofiel”. Volgens BinckBank bedraagt de netto impact op de gecorrigeerde nettowinst per aandeel in het tweede kwartaal naar verwachting ongeveer € 0,01 negatief. SNS Securities verhoogde naar aanleiding van dit bericht het advies van ‘holdÂ’ naar ‘buyÂ’. Bovendien werd het koersdoel verhoogd van € 9 naar € 14,50.
De werkloosheid in Griekenland steeg in februari naar 12,1% van de beroepsbevolking versus 9,1% in dezelfde maand van 2009. De arbeidsmarkt zal de komende maanden vermoedelijk verder verslechteren door de nieuwe bezuinigingsmaatregelen, grote overcapaciteit en zorgwekkende economische vooruitzichten. Volgens de Europese Commissie zal de werkloosheid in Griekenland volgend jaar naar verwachting stijgen tot 13,2% van de beroepsbevolking. Het Griekse statistisch bureau stelt dat de werkloosheid onder vrouwen en jongeren een groot probleem is: het percentage werkloze vrouwen ligt op 15,3%. In de leeftijdscategorie van 15- tot 24-jarigen ligt het percentage zelfs op 32%. De twee belangrijkste vakbonden voor de private en publieke sector hebben opgeroepen tot een nieuwe staking op 20 mei, die het land waarschijnlijk opnieuw zal verlammen.
De Amerikaanse importprijzen zijn in april conform verwachting gestegen: +0,9% op maandbasis versus +0,7% in maart. De brandstofprijzen stegen vorige maand met 3,3%. De importprijzen zijn een belangrijke indicator voor de ontwikkeling van het prijspeil en het tekort op de handelsbalans. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde vorige week met 4000 tot 444.000. Het aantal verlengde uitkeringsaanvragen voor de week eindigend op 1 mei, nam toe met 12.000 tot 4,627 miljoen.
Vanwege de heftige daling van vorige week belandde de AEX kortstondig onder het dieptepunt van februari. De AEX herstelde zich vervolgens krachtig en klom daarbij wederom boven het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Zolang de index hierboven noteert, duidt dit erop dat de stijgende trend nog intact is. De AEX moet echter nog wel afrekenen met het 61,8% Fibonacci retracement level (rond 340 punten), gemeten vanaf de top in april en de recente bodem. De afgelopen dagen heeft de index grote moeite gehad met dit niveau. Sinds het begin van dit jaar laat de AEX zowel hogere toppen, als lagere bodems zien wat op toenemende nervositeit duidt. Deze per saldo zijwaartse markt met grote uitschieters vraagt weliswaar om verhoogde dijkbewaking, maar biedt tevens mooie kansen: opwaarts en neerwaarts!
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft positie in de AEX.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting