AEX worstelt met bovenkant consolidatiedriehoek

De AEX-index sloot woensdag 0,4% hoger op 335,03 punten. De AEX worstelt met de bovenkant van de consolidatiedriehoek: hogere bodems sinds juni en lagere toppen sinds eind april. Al maanden consolideert… De AEX-index sloot woensdag 0,4% hoger op 335,03 punten. De AEX worstelt met de bovenkant van de consolidatiedriehoek: hogere bodems sinds juni en lagere toppen sinds eind april. Al maanden consolideert de AEX in een brede ‘trading rangeÂ’. Veelvuldig werd de belangrijke steunzone rond 300 punten getest. Nog steeds houdt de AEX goed stand, hoewel het herstel plaatsvindt binnen de dalende trend die eind april werd ingezet. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, is een positief teken. Wel zal nu de volgende horde, zijnde de (lagere) top van juni rond 343 punten, moeten worden gepasseerd voordat meer opwaarts potentieel ontstaat.
ASML trad in de voetsporen van aluminiumproducent Alcoa en Intel, die goede resultaten rapporteerden. De chipmachinefabrikant publiceerde eveneens beter dan verwachte resultaten en liet zich bovendien voor 2010 en 2011 optimistisch uit. Het bedrijf uit Veldhoven meldde gisteren een omzet van circa € 1,069 miljard over het tweede kwartaal. De nettowinst steeg naar € 239 miljoen, circa € 30 miljoen meer dan verwacht. ASML verwacht dat de totale omzet dit jaar 10% tot 15% hoger zal uitvallen dan de vorige recordomzet van € 3,8 miljard euro.
Spaanse banken hebben in juni een recordbedrag van € 126,3 miljard geleend van de Europese Centrale Bank: een toename van 78,6% ten opzichte van juni 2009. Veel Spaanse financiële instellingen hebben moeite hun schulden te herfinancieren, daar investeerders zich zorgen maken over de houdbaarheid van het Spaanse banksysteem en het begrotingstekort van het land. Spanje gaf toe dat de liquiditeiten van sommige banken opgedroogd raken in het interbancaire verkeer.
De Amerikaanse bedrijfsvoorraden zijn in mei met 0,1% gestegen op maandbasis. Als voorraden toenemen, duidt dat op een mindere consumptie en dalende vraag van andere bedrijven. Veelal wordt dit als een teken van het naderen van een recessie gezien. De detailhandelsverkopen daalden in juni harder dan was verwacht: -0,5% op maandbasis versus een verwachte daling van 0,3%. De importprijzen van goederen en diensten daalden vorige maand met 1,3% op maandbasis, terwijl de brandstofprijzen in juni met 4,4% zijn gedaald. De notulen van de Fed onthulden dat de economische vooruitzichten door de centrale bank zijn afgezwakt. De focus is zelfs verschoven van een exitstrategie naar de vraag of er extra stimulusmaatregelen nodig zijn.
De AEX ontsnapte de afgelopen weken opnieuw aan een verdere daling door vanaf de 300-puntensteunzone op te veren. Het herstel vindt desalniettemin plaats binnen de dalende trend sinds eind april. De AEX zal moeten afrekenen met de top van juni, rond 343 punten. Stieren kunnen moed putten uit het eind mei gevormde ‘island reversal’-patroon. Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde loopt al maanden vlak, wat de neutrale tendens aanduidt. De AEX doolt al tien maanden rond binnen de bandbreedte tussen 300 punten en 360 punten. De index zal nu eerst uit de consolidatiedriehoek moeten ontsnappen.
Totdat de AEX buiten de convergerende lijnen van de afgelopen maanden breekt, handhaaft BeursBulletin zijn evenwichtige portefeuille. Uiteraard blijven sterk presterende aandelen in de basis. Bovendien is vroegtijdig een aantal winstgevende shortposities in zwakke fondsen ingenomen, dat tijd wordt gegund om winst op te bouwen. Wij wachten geduldig totdat de AEX opnieuw richting heeft gekozen en breiden onze posities uit zodra daartoe aanleiding is.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft posities in de AEX en ASML.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting