AEX worstelt met de dalende weerstandslijn

margin: 0cm 0cm 0pt;">{jcomments off}De AEX kon zich maandag niet onttrekken aan het negatieve sentiment, dat eind vorige week werd ingeluid. De AEX sloot 1,8% lager op een stand van 307,50 punten. Daarmee nam de index gas terug binnen de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten. De AEX mag nog aanzienlijk terugvallen zonder dat deze uptrend in gevaar komt. De AEX

margin: 0cm 0cm 0pt;">De AEX kon zich maandag niet onttrekken aan het negatieve sentiment, dat eind vorige week werd ingeluid. De AEX sloot 1,8% lager op een stand van 307,50 punten. Daarmee nam de index gas terug binnen de stijgende trend vanaf het dieptepunt rond 256 punten. De AEX mag nog aanzienlijk terugvallen zonder dat deze uptrend in gevaar komt. De AEX worstelt met de dalende weerstandslijn en heeft de downtrend sinds het voorjaar, ondanks het sterke herstel van de afgelopen weken, nog niet verlaten.

Het is een veeg teken dat de rentes van Spanje, Italië en België weer opliepen. De markt heeft twijfels over de oplossing die Europese regeringsleiders vorige week hebben geponeerd. Vorige week viel een veiling van Italiaanse staatsobligaties tegen, waarna de 3-jaarsrente naar het hoogste niveau steeg sinds de invoering van de euro. Griekenland gaat in januari een referendum houden over het akkoord dat werd bereikt tijdens de Eurotop. Als de Griek niet wil weten van het akkoord, zal het niet aangenomen worden’, aldus Papandreou.

Weekbasis

margin: 0cm 0cm 0pt;">De AEX tikte vorige week een nieuwe high aan van de afgelopen maanden rond 318 punten. De downtrend van de afgelopen maanden is echter nog steeds intact. De koopkrachtindicator kroop de afgelopen weken omhoog, maar de RSI bivakkeert nog steeds binnen de bear market range (onder 60%). Daaruit zal de RSI moeten ontsnappen.

De AEX zal tevens de top van juli rond 347 punten moeten passeren. Kortom, de index zal nog aanzienlijk moeten stijgen om de downtrend te verlaten. Het is wel bemoedigend dat de uptrend vanaf het dieptepunt van dit jaar intact is.

Dagbasis
De index vormde donderdag een opwaarts koershiaat rond 310 punten, maar ondervindt weerstand bij de dalende weerstandslijn. De AEX heeft nog een lange weg te gaan, waarbij het koershiaat van begin augustus (onder 320 punten) eveneens dient te worden gesloten.

Het is zaak dat de RSI de stijgende lijn weet vast te houden en afscheid neemt van de bear range. De RSI zal overbought (boven 70%) moeten worden om de bull range te bevestigen.

Uurbasis
De AEX toonde kracht door opnieuw een hogere high te laten noteren, waarbij de RSI de overbought-zone opnieuw bereikte. De bull range werd hiermee bevestigd. Het is bemoedigend dat het beeld binnen het kortere time frame sterk is, gezien de stijgende trend vanaf het dieptepunt in september. Maandag opende de AEX evenwel met een neerwaarts koershiaat, wat weer een zwak teken is.

margin: 0cm 0cm 0pt;"> 

margin: 0cm 0cm 0pt;">Het beeld zal op langere termijn moeten verbeteren, wat natuurlijk de nodige tijd vergt. Aangezien dit (nog) niet het geval is en de korte termijn time frames wel verbeterd zijn, geeft dit aan dat de AEX in een neutrale fase zit.

De stijging vanaf het dieptepunt rond 256 punten vindt plaats binnen de dalende trend vanaf het voorjaar. De uitdaging van de AEX is om de top van juli rond 347 punten te passeren en de dalende trend van de afgelopen maanden te doorbreken. De AEX mag daarbij nog tot onder 300 punten terugvallen, voordat de uptrend van de afgelopen weken wordt verlaten.

margin: 0cm 0cm 0pt;">Met vriendelijke groet,

margin: 0cm 0cm 0pt;">www.beursbulletin.nl

margin: 0cm 0cm 0pt;">www.beleggen.com

margin: 0cm 0cm 0pt;">www.de-beurs.nl

margin: 0cm 0cm 0pt;">        
Drs. Harm van Wijk

margin: 0cm 0cm 0pt;">
De auteur heeft posities in de AEX.

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

AEX Verwachting