AEX worstelt met Europese schuldenberg

De AEX-index dook dinsdagochtend hard naar beneden, maar wist zich tegen het slot te herstellen. De AEX sloot opnieuw vrijwel onveranderd op een slotstand van 321,21 punten. Het vorige week gevormde ‘island… De AEX-index dook dinsdagochtend hard naar beneden, maar wist zich tegen het slot te herstellen. De AEX sloot opnieuw vrijwel onveranderd op een slotstand van 321,21 punten. Het vorige week gevormde ‘island reversalÂ’ is nog steeds intact. Dit omkeerpatroon is geldig zolang het (tweede) koershiaat tussen 306 en 308 punten niet wordt gesloten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter testte vorige week de belangrijke steunzone tussen 296 en 308 punten. Zolang de AEX boven het ‘eilandjeÂ’ van eind mei weet te blijven, is dit een positief signaal. Het herstel vindt echter plaats binnen de dalende trend sinds eind april. De dalende weerstandslijn sinds eind april oefent nog steeds zware druk uit op de AEX.
Logica trok zich dinsdag weinig aan van de Europese schuldenperikelen en steeg meer dan 4%. Het softwarebedrijf heeft een contract gesloten met de Europese ruimtevaartorganisatie European Space Agency (ESA). Voor € 7,5 miljoen levert Logica de komende drie jaar de software voor de verwerking van de gegevens van het ESA-programma ter observatie van de aarde. Daarbij wordt samengewerkt met Elsag Datamat en Siemens.
Het vertrouwen in de euro daalde gisteren tot een nieuw dieptepunt: de Europese munteenheid daalde versus de Amerikaanse dollar tot het laagste niveau van de afgelopen vier jaar. Beleggers vrezen dat de Europese schuldencrisis zal leiden tot forse verliezen in de financiële sector. De Europese Centrale Bank (ECB) stelde maandag dat de schuldencrisis kan leiden tot een nieuwe golf aan afschrijvingen bij Europese banken. Volgens de ECB kan het verlies voor de financiële instellingen in de eurozone daarbij oplopen tot € 195 miljard in de komende 12 maanden.
De werkloosheid in de eurozone is in april tot een recordhoogte gestegen: 10,1% van de beroepsbevolking. De werkloosheid in Nederland bedroeg volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode ‘slechts’ 4,1%. Voor de goede orde: als we deeltijd-WW-ers, werkloze ZZP-ers, WAO-ers, personen in de bijstand, VUT-ers, Wajongers et cetera meetellen, dan komt het percentage waarschijnlijk meer in de buurt van Spanje. Aldaar werd in april de hoogste werkloosheidsgraad gemeten: 19,7% van de beroepsbevolking zat zonder betaalde baan.
De Amerikaanse industriële sector is in mei voor de tiende achtereenvolgende maand gegroeid. De ISM-index voor de industrie kwam in mei uit op een stand van 59,7 punten tegen 60,4 punten in april. Een cijfer boven vijftig duidt op groei.
Door de verdere verzwakking van de AEX in de afgelopen weken is het 200-daags voortschrijdende gemiddelde gedaald. Dit lange termijn gemiddelde oefent nu neerwaartse druk uit op de markt. Zolang de steunzone tussen 296 en 308 punten standhoudt, zoals we de afgelopen maanden telkens hebben gezien, zou de markt weer kunnen herstellen. Mocht deze steunzone daarentegen alsnog worden doorbroken, dan kunnen wij onze winstgevende shortposities verder uitbreiden, danwel nieuwe baisseposities toevoegen. De Griekse veenbrand, die op andere Europese landen is overgeslagen, is nog altijd niet meester. Weliswaar veerde de AEX gisteren gedurende dag weer wat op, maar de dalende trend sinds eind april is nog steeds intact.  De index glijdt per saldo steeds verder van de Europese schuldenberg.
Met vriendelijke groet,
 
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft shortposities in de euro en een longpositie in Logica.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting