AEX worstelt met Fibonacci

De AEX brak eerder deze week overtuigend de vorige top rond 330 punten, waarna de index op jacht ging naar de top van mei. Daarbij werd de AEX door ‘FibonacciÂ’ gedwarsboomd. Donderdag eindigde de Amsterdamse… De AEX brak eerder deze week overtuigend de vorige top rond 330 punten, waarna de index op jacht ging naar de top van mei. Daarbij werd de AEX door ‘FibonacciÂ’ gedwarsboomd. Donderdag eindigde de Amsterdamse hoofdgraadmeter nipt hoger op 335,26 punten. Het eind mei voltooide omkeerpatroon, in de vorm van een ‘island reversalÂ’, is nog steeds intact. Bovendien is er rond 312 punten een hogere bodem gevormd ten opzichte van de bodem van mei. De stijgende trend sinds het dieptepunt van mei is bevestigd vanwege de doorbraak van de top rond 330 punten. De stieren zijn weliswaar aan de bal, maar worstelen nog wel met het 61,8% Fibonacci retracement level. Deze weerstandszone wordt berekend vanaf de top van april tot aan de bodem van eind mei.
De Nederlands-Duitse Handelskamer stelde gisteren dat de Duitse economie harder aantrekt dan gedacht. Eerder deze week liet de Deutsche Industrie- und Handelskammertag dat de economische groei van Duitsland dit jaar naar verwachting circa 2,4% bedraagt. In 2009 werd er nog een daling van 4,9% opgetekend. Handelskamer-directeur Gerberding constateerde een positief economisch klimaat in Duitsland, met een groeiende werkgelegenheid en meer ruimte voor investeringen. Naar eigen zeggen, is de export de grootste motor die naar verwachting in 2010 met 10% zal toenemen. De groeiende internationale handel biedt volgens de Handelskamer vooral goede perspectieven voor Nederlandse aanbieders. De Duitse import zal naar verwachting circa 8% toenemen, waarmee bijna het niveau van voor de crisis wordt bereikt.
De eurozone blijft maar uitdijen: regeringsleiders van de 27 EU-landen hebben verklaard dat Estland op 1 januari 2011 de euro mag invoeren. Hiermee wordt Estland het zeventiende land dat de Europese eenheidsmunt invoert. Estland voldoet aan de criteria die voor invoering zijn gesteld in het Verdrag van Maastricht. Formeel moeten ook het Europees Parlement en de ministers van Financiën van de 27 EU-landen nog hun mening geven, maar daar wordt geen verzet verwacht. Alle EU-landen zijn verdragsrechtelijk verplicht de euro in te voeren. Slechts Denemarken en Engeland hebben een uitzondering bedongen.
De werkloosheid in Griekenland is opnieuw verder verslechterd: van 10,3% in het vierde kwartaal van 2009 naar 11,7% in het eerste kwartaal. Werkloosheidspercentage onder jongeren is zelfs opgelopen tot 22,3% van de beroepsbevolking. De verwachte economische krimp in Griekenland voor dit jaar bedraagt circa 4%.
Standard & Poor’s vreest de komende jaren een stijgende golf aan ‘defaults’ oftewel bedrijfsfaillissementen. De ondernemingen in de VS dragen gezamenlijk een enorme schuldenlast, die steeds moeilijker wordt om te herfinancieren. Door de Europese schuldencrisis is de risicoacceptatie onder beleggers naar de zogenoemde ’speculative-grade’ of ‘junk bonds’ steeds minder geworden. In de VS staan voor circa $ 1700 miljard (exclusief ‘financials’) aan schulden uit die in de periode 2011 – 2014 aflopen.
Tijdens de zegetocht van de AEX vanaf het dieptepunt op 301,48 punten wordt de index gedwarsboomd door het 61,8% Fibonacci retracement level. Deze weerstand wordt berekend vanaf de top van april tot aan de bodem van eind mei. Bovendien zal de AEX nog moeten afrekenen met de top rond 340 punten van medio mei. Het ‘island reversal’-patroon dat eind mei is gevormd, staat evenwel nog steeds als een huis. De stieren zijn derhalve nog steeds aan de bal. Willen de stieren scoren, dan zullen zij echter wel de bovengenoemde verdedigende stellingen van de beren moeten overwinnen.
 
Het herstel sinds eind mei is bemoedigend, maar de AEX boekt sinds het begin van dit jaar nog geen terreinwinst. De hogere toppen in combinatie met de lagere bodems sinds januari duiden op onzekerheid. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde is vlak gaan lopen wat eveneens aangeeft dat beleggers op zoek zijn naar richting. Uiteraard handhaven wij nog steeds een aantal winstgevende longposities in sterk presterende fondsen en profijtelijke shortposities in zwak presterende aandelen. Wordt de barrière rond 340-punten doorbroken, dan klaart de lucht verder op. De top rond 340 punten alsmede het 61,8% Fibonacci ‘retracement level’ zijn cruciale niveaus. Indien de AEX hiermee weet af te rekenen, getuigt dit van kracht en mogen wij een verdere stijging verwachten. Het afketsen van de index op deze niveaus biedt opnieuw kansen voor een rit naar beneden. Wij zitten dan ook op het puntje van onze stoel om deze posities uit te breiden en nieuwe posities in te nemen want deze markt biedt mooie kansen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Harm van Wijk
 
De auteur heeft een longpositie in de AEX en een shortpositie in de euro.
De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
 
Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.
AEX Verwachting